Data:31 maja 2025 8:12

Dieta wiosenna: jak schudnąć do lata bez uszczerbku na zdrowiu

Candice SwainpolMaraton "schudnij na sezon plażowy" już otwarty! Co druga dziewczyna marzy o tym, aby schudnąć, pozbyć się cellulitu, stać się szczuplejszą i poprawić jakość skóry. InStyle rozmawiał z dietetykami, którzy ujawnili wszystkie tajniki racjonalnej diety, zdrowej i niezdrowej żywności, i jak nie "stracić twarz" podczas utraty wagi.

Wskazówka nr 1: Nie przesadzaj z ilością białka

Staraj się trzymać diety, która zawiera dużo pokarmów roślinnych i w której zawartość białka nie przekracza zalecanego dziennego spożycia (120-170g).

Opinia eksperta
Tatiana Ponomareva, fizjoterapeuta, dietetyk w Premium Aesthetics Clinic "Wiele osób uważa, że aby schudnąć należy jeść dużo pokarmów białkowych, ale to nie jest prawda! Po pierwsze, powoduje zakwaszenie środowiska wewnętrznego i spowalnia procesy metaboliczne. Po drugie, nadmiar białka przeciąża wątrobę, która pełni funkcję detoksykacyjną. Podczas odchudzania dieta powinna składać się z dużej ilości białka i jak największej ilości pokarmów roślinnych. Poprawi to przepływ żółci i zmniejszy obrzęk. Pokarmy zawierające błonnik, na przykład, są świetne do wypłukiwania nadmiaru płynów. Podstawą Twojej diety powinny być: warzywa (surowe lub pieczone), dużo zieleniny, jagody i owoce (najlepiej niesłodzone - kiwi, awokado, jeżyny, żurawina), orzechy (zawierają kwasy tłuszczowe). Twoja przeciętna dieta powinna zawierać około 500-700 g owoców i warzyw dziennie. Produkty białkowe powinny zawierać ryby i owoce morza, chudy drób i fermentowane produkty mleczne, jeśli dobrze je tolerujesz.
Opinia eksperta
Łarisa Giennadjewna Bawykina, endokrynolog i dietetyk, genetyk Centrum Medycznego "Atlas". "Jedz mięso lub produkty pochodzenia zwierzęcego co najmniej 3-4 razy w tygodniu. Pokarm taki jest bogaty w białka, a także w tzw. substancje wyciągowe, dzięki którym soki trawienne są bardziej aktywne".

Cindy CrawfordPorada #2: Codziennie jedz warzywa i owoce bogate w witaminy i błonnik

Wiosną wiele osób zapada na hipowitaminozę

. Jeśli chcesz go uniknąć, ważne jest, aby dostosować swoją dietę tak, aby zawierała wszystkie grupy witamin i błonnika. Dodaj na swój talerz pomidory, brokuły, szpinak, paprykę, borówki i banany.

Pamiętaj też, że zasada talerza jest nadal aktualna o każdej porze roku: połowę powinny zajmować warzywa i owoce, jedną czwartą - pełnowartościowe białka (pełne ziarna, soczewica, fasola, ryby, czerwone mięso), jedną czwartą - węglowodany złożone (zboża, makarony, ziemniaki, warzywa, orzechy, zielenina).

Łarisa Giennadjewna Bawykina:

"Jeśli postawiliście sobie za cel schudnąć bez uszczerbku na zdrowiu, polecam przestrzeganie zasady kolorów w jedzeniu: jedna porcja dziennie powinna być zawsze zielona (sałata, szpinak, rukola, pietruszka, koperek, zielony groszek, brokuły i inne kapusty), 3-4 porcje dziennie - kolorowe (czerwone, żółte, pomarańczowe) i przynajmniej jedna porcja tygodniowo - niebieska (bakłażan, jagody, czerwona kapusta). Jedna porcja to małe warzywo lub owoc wyciśnięty między środkowym palcem a kciukiem (80g), a w przypadku warzyw liściastych wystarczy garść (30g)."

Gisele BündchenPorada #3: Twój jadłospis powinien być jak najbardziej zróżnicowany

Jeśli przez cały czas jadłaś tłuste potrawy, a potem postanowiłaś schudnąć i przejść na dietę roślinną, prawdopodobnie dopadnie cię załamanie. Aby temu zapobiec, Twoja nowa dieta powinna być urozmaicona, a jadłospis zbliżony do racjonalnego sposobu odżywiania. Co to znaczy? Przede wszystkim, że ważne jest, aby uzyskać dzienną stawkę białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały z jedzeniem. A potem, jeśli czegoś brakuje, można uzupełnić braki suplementami diety.

Tatiana Ponomareva:

"Aby osiągnąć taką równowagę, ważne jest, aby jeść tak różnorodnie, jak to tylko możliwe. Nie tylko jeden rodzaj mięsa - tylko kurczak - ale także indyk i królik. Z roślin strączkowych, nie tylko groch, ale także fasola, ciecierzyca, soczewica i tak dalej.

Larisa Genadiejewna Bawykina:

"Upewnij się, że Twoja dieta jest bogata w wapń (nabiał i produkty mleczne, zielone warzywa liściaste, orzechy), żelazo (mięso, świeży zielony groszek, fasola, kasza gryczana, nasiona sezamu, orzechy laskowe, migdały, wątroba, żółtko jaja, gorzka czekolada, suszone jabłka), Jod (sól jodowana, owoce morza, persymona, żurawina, orzechy włoskie), magnez (orzechy, soja, owies, szpinak, fasola, daktyle, banany), cynk (ostrygi, kraby, małże, czerwone i białe mięso, fasola, orzeszki piniowe, pestki dyni, płatki owsiane, twarde sery, gorzka czekolada).

Wskazówka Kate Hudson nr 4: Planując dietę, weź pod uwagę potrzeby swojej skóry

Utrata wagi pogarsza jakość skóry: staje się ona zwiotczała, a cellulit pogłębia się. To dlatego, że utrata wagi zawsze wymaga zmniejszenia kalorii z diety. Oznacza to, że organizmowi brakuje ważnych składników odżywczych, a skóra otrzymuje je jako ostatnia.

Tatiana Ponomareva:

"Aby tego uniknąć, pamiętaj o włączeniu do swojej diety pokarmów, które wspierają piękno i zdrowie Twojej skóry. Ryba jest jedną z najważniejszych, ponieważ posiada wszystkie aminokwasy i związki omega-3 potrzebne do budowy komórek skóry. Na drugim miejscu plasuje się awokado, bogate w witaminy C i E. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe wchodzą w skład płaszcza hydrolipidowego skóry, a to właśnie ten płaszcz zapewnia skórze nawilżenie. Pierwszą trójkę uzupełnia marchew, która jest bogata w witaminę A, od której zależy regeneracja i odnowa skóry.

Kylie JennerPokarmy, których należy całkowicie unikać, jeśli chcesz schudnąć

  • alkohol - po pierwsze, jest bardzo kaloryczny; po drugie, pobudza apetyt; po trzecie, podczas gdy organizm przetwarza alkohol, węglowodany nie są wykorzystywane jako energia i mogą odkładać się w postaci tłuszczu;
  • cukier i produkty rafinowane - słodkie pokarmy i napoje są równie kaloryczne i wiadomo, że mają negatywny wpływ na sylwetkę;
  • węglowodany proste - uznawane za główny czynnik przyczyniający się do starzenia się skóry i przybierania na wadze. Nadmiar węglowodanów ma szkodliwy wpływ na białka w naszym organizmie (enzymy, hormony, kolagen i elastynę). Oddziałują one na siebie, powodując glikację, w wyniku której białka tracą swoją strukturę i stają się kruche. Tempo procesów metabolicznych spada, a waga wzrasta;
  • Pełne mleko jest jednym z pokarmów, które powodują nietolerancję pokarmową, a w konsekwencji niedoskonałości skóry. To nie tylko trądzik i stany zapalne, ale także cellulit. Spróbuj całkowicie odstawić mleko na 3-4 tygodnie. Jeśli zauważysz poprawę stanu swojej skóry, powinieneś zminimalizować obecność tego produktu w swojej diecie.

Przeczytaj też: 4 powody, dla których nie chudniemy, ale zamiast tego przybieramy na wadze, nawet z wody