Czy mleko jest szkodliwe dla Twojej skóry?
Każdy z nas przynajmniej raz słyszał historie o dobrowolnym odstawieniu mleka, albo za radą dermatologa czy dietetyka. Konsekwencją tego była poprawa stanu skóry lub złagodzenie trądziku. Eva Pechatnikova, kierownik Kliniki Dermatowenerologii i Alergologii-Immunologii Europejskiego Centrum Medycznego, wyjaśnia, czy te dwa fakty mogą być ze sobą powiązane: "Nie ma dokładnych dowodów na negatywny wpływ produktów mlecznych na skórę, ponieważ każdy przypadek jest inny. Istnieje kilka rodzajów trądziku, a przyczyn jest jeszcze więcej: dysfunkcja jajników, zaburzenia hormonalne, nadczynność gruczołów łojowych i wiele innych, w tym uwarunkowanie genetyczne. Stwierdzenie, że odstawienie laktozy na pewno pomoże poprawić stan Twojej skóry, zdecydowanie nie jest rozwiązaniem! A nawet jeśli masz nietolerancję laktozy, niekoniecznie towarzyszy jej trądzik." Z tym stanowiskiem zgadza się również dermatokosmetolog Angelika Użawa z kliniki medycyny estetycznej Beauty Time: "Stany zapalne mogą być spowodowane przez hormony w mleku i zwiększony poziom insulinopodobnego czynnika wzrostu-1 (IGF-1). Aby dowiedzieć się, czy mleko jest rzeczywiście winowajcą wzrostu trądziku, wystarczy wyłączyć je z diety na miesiąc i przyjrzeć się postępowi stanu zapalnego. Ale oczywiście, unikanie produktów mlecznych nie jest lekarstwem na wszystko, może być wiele przyczyn trądziku.
Czy mleko jest szkodliwe dla całego organizmu?
Ksenia Selezneva, dietetyk, dr, szef dietetyki w Europejskim Centrum Medycznym, uważa, że szkodliwość laktozy, w zasadzie, a nie tylko dla skóry, nie jest oczywista: "Istnieje wiele różnych teorii, że picie mleka może wywołać problemy skórne lub promować produkcję śluzu. W rzeczywistości nie ma żadnych poważnych publikacji naukowych na ten temat. W związku z tym, mleko pełne nie jest najzdrowszym produktem dla dorosłych. Nie polecam jednak rezygnować z fermentowanych produktów mlecznych - są one dobrym źródłem wapnia i białka. Sery, jogurty, kefiry i tak dalej mogą być obecne nawet w diecie osób z nietolerancją laktozy." Ale również nietolerancji nie należy mylić z alergią. "Jeśli osoba ma alergię, spożycie nawet niewielkiej ilości alergenu powoduje dość szybką i żywą reakcję, aż do wstrząsu anafilaktycznego włącznie. Ludzie zazwyczaj wiedzą, na co są uczuleni. Nietolerancja ma efekt kumulacyjny. Może on nie ujawniać się przez dłuższy czas, a dolegliwości mogą wystąpić tylko wtedy, gdy produkt jest spożywany często lub w dużych ilościach.
Czy warto spożywać odtłuszczone produkty mleczne?
W swoich zaleceniach dotyczących zdrowej diety WHO zaleca spożywanie produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu, ale nie całkowicie odtłuszczonych. W produktach odtłuszczonych jest zazwyczaj więcej cukru, który zdecydowanie nie jest dla Ciebie korzystny, niż w tych o średniej lub obniżonej zawartości tłuszczu.
A jeśli przestaniesz pić mleko? Co by się stało?
Mleko nie jest niezbędną pozycją w diecie dorosłego człowieka, można je bezpiecznie wykluczyć, jeśli jest taka potrzeba. Wszystkie składniki odżywcze zawarte w mleku można znaleźć w innych produktach spożywczych. Potwierdza to komitet naukowy Eat-Lancet, który postawił sobie za cel zmianę utrwalonych wzorców żywieniowych, które straciły na znaczeniu. Zgodnie z jej zaleceniami, wydanymi w 2019 roku, można nie pić mleka w ogóle - nie wpłynie to negatywnie na zdrowie - lub pić około 250 ml mleka dziennie, ale nie więcej niż 500 ml jest zalecane przez ekspertów!
Mleko migdałowe, mleko owsiane lub inne rodzaje mleka roślinnego - czy można je zastąpić mlekiem krowim?
"Napoje te nazywane są mlekiem ze względu na wizualne podobieństwo, ale ich skład chemiczny ma niewiele wspólnego z tradycyjnymi produktami mlecznymi, więc nie są one ważną alternatywą. A żeby wzbogacić dietę w wapń, warto włączyć inne źródła, choć zawierające mniej wapnia, takie jak zielone warzywa liściaste i sezam" - odpowiada Ksenia Selezneva.
Przeczytaj też: Smoothies, kurczak, mleko i 5 innych pokarmów, które uważamy za zdrowe (ale tak naprawdę nie są)