Data:31 maja 2025 8:59

4 diety lecznicze, które pomogą Ci schudnąć do lata

Głośne kremlowskie, niskotłuszczowe lub wysokobiałkowe diety Dukana zostały zastąpione przez bardziej skuteczne, naukowo udowodnione diety, znane również jako strategie terapeutyczne. Nie tylko pomagają one pozbyć się zbędnych kilogramów raz na zawsze, ale także sprawiają, że organizm jest zdrowszy.

Opinia eksperta
Olesya Tereschenko, coach zdrowia, założycielka Centrum Wykładowego Miasta Ogrodu "Oprócz klasycznej gradacji Pevznera ("Tabela 1,2,3" i tak dalej), która jest już uważana za zeszłoroczną, istnieje kilka bardziej nowoczesnych terapeutycznych strategii dietetycznych, takich jak keto, paleo, paleo-AIP (protokół autoimmunologiczny), LCHF-, Fodmap-, Gaps-, DNA- i anti-age diet, głodówka interwałowa i wiele innych. I nie jest to tylko moda - to zapobiegawcze podejście do własnego zdrowia poprzez odżywianie. I tak, zdrowe odżywianie jest dla każdego czymś innym. Każdy z nas jest indywidualnością, dlatego dieta musi być opracowana indywidualnie dla danej osoby, na podstawie jej dotychczasowych danych. W ciągu swojego życia człowiek może zmieniać różne systemy żywieniowe i jest to normalne.

Ketodieta

Korzyści:

utrata wagi (redukcja zapasów tłuszczu), stabilizacja poziomu cukru we krwi, zwiększenie sprawności umysłowej, wzrost energii, uczucie sytości, poprawa stanu skóry (trądzik) oraz leczenie epilepsji, choroby Alzheimera i cukrzycy typu 2.

Minusy:

Wiele ograniczeń dietetycznych, a także przy przejściu na ten rodzaj diety w pierwszym tygodniu może pojawić się gorączka, której towarzyszą gorączka i dreszcze (grypa ketozowa). Jeśli tak się stanie, należy pić więcej wody i skontaktować się z lekarzem. Quiche z kurczakiem i brokułami

Dieta ketogeniczna, w skrócie keto, jest jedną z najbardziej popularnych i kontrowersyjnych diet. Jest to w zasadzie ścisła wersja diety niskowęglowodanowej, w której ketony, produkowane przez wątrobę z tłuszczu zamiast glukozy z węglowodanów, są wykorzystywane jako alternatywne paliwo dla organizmu. Organizm przechodzi w naturalny stan metaboliczny, jakim jest ketoza, dzięki silnemu obniżeniu zawartości węglowodanów (do 5%), umiarkowanej ilości białka (25%) i dużej ilości tłuszczu (70%). Tłuszczów nie należy się bać, należy się z nimi zaprzyjaźnić!

Aby wejść w ketozę, pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, jest przestać martwić się o wysoką zawartość tłuszczu w diecie. Pamiętaj, że to twoje paliwo, którego potrzebuje twoje ciało. Pamiętaj też, aby pić więcej wody (co najmniej 2 litry dziennie), zrezygnować z podjadania (staraj się trzymać 2-3 posiłków dziennie), nie jeść po 19.00 i nie ignorować sportu.

Zawsze sprawdzaj etykiety przy zakupie żywności, mogą tam być ukryte węglowodany, które uniemożliwią Ci przejście w stan ketozy.

Co musisz wyeliminować z diety:

  • zboża - pszenica, kukurydza, ryż, płatki śniadaniowe;
  • Wszystkie rodzaje cukru - miód, syrop klonowy, syrop z agawy, topinambur;
  • Owoce - jabłka, banany, pomarańcze;
  • Bulwiaste i skrobiowe - ziemniaki, bataty, bataty, marchew, buraki;
  • jarzyny strączkowe;
  • Makarony;
  • wszystkie rafinowane produkty spożywcze (produkowane przemysłowo).

Co można jeść:

  • Tłuste mięsa i ryby - wołowina, wieprzowina, jagnięcina, drób, łosoś;
  • produkty uboczne;
  • jajka;
  • nakrętki;
  • zieleninę liściastą - szpinak, kapustę;
  • Warzywa lądowe (nieskrobiowe) - brokuły, kalafior;
  • Wysokotłuszczowe produkty mleczne - twarde sery, wysokotłuszczowa śmietana, masło, twaróg;
  • Awokado i owoce jagodowe - maliny, jeżyny i inne owoce jagodowe o niskim indeksie glikemicznym;
  • substancje słodzące - stewia, erytrytol;
  • inne tłuszcze - smalec, olej kokosowy, oliwa z oliwek, tłuste sosy sałatkowe, tłuszcze nasycone.


WAŻNE!

Słuchaj swojego ciała. Jeśli odczuwasz jakikolwiek dyskomfort, lepiej wstrzymaj się z drastycznym ograniczeniem węglowodanów i skonsultuj się z lekarzem.


Korzyści: utrata wagi (redukcja zapasów tłuszczu), stabilizacja poziomu cukru we krwi, zwiększenie sprawności umysłowej, wzrost energii, uczucie sytości, poprawa stanu skóry (trądzik) oraz leczenie epilepsji, choroby Alzheimera i cukrzycy typu 2. Minusy: Wiele ograniczeń dietetycznych, a także przy przejściu na ten rodzaj diety w pierwszym tygodniu może pojawić się gorączka, której towarzyszą gorączka i dreszcze (grypa ketozowa). Jeśli tak się stanie, należy pić więcej wody i skontaktować się z lekarzem. Dieta ketogeniczna, w skrócie keto, jest jedną z najbardziej popularnych i kontrowersyjnych diet. Jest to w zasadzie ścisła wersja diety niskowęglowodanowej, w której ketony, produkowane przez wątrobę z tłuszczu zamiast glukozy z węglowodanów, są wykorzystywane jako alternatywne paliwo dla organizmu. Organizm przechodzi w naturalny stan metaboliczny, jakim jest ketoza, dzięki silnemu obniżeniu zawartości węglowodanów (do 5%), umiarkowanej ilości białka (25%) i dużej ilości tłuszczu (70%). Tłuszczów nie należy się bać, należy się z nimi zaprzyjaźnić! Aby wejść w ketozę, pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, jest przestać martwić się o wysoką zawartość tłuszczu w diecie. Pamiętaj, że to twoje paliwo, którego potrzebuje twoje ciało. Pamiętaj też, aby pić więcej wody (co najmniej 2 litry dziennie), zrezygnować z podjadania (staraj się trzymać 2-3 posiłków dziennie), nie jeść po 19.00 i nie ignorować sportu. Zawsze sprawdzaj etykiety przy zakupie żywności, mogą tam być ukryte węglowodany, które uniemożliwią Ci przejście w stan ketozy. Co musisz wyeliminować z diety:
  • Ziarna - pszenica, kukurydza, ryż, zboża;
  • wszystkie cukry - miód, syrop klonowy, syrop z agawy, topinambur;
  • owoce - jabłka, banany, pomarańcze;
  • Bulwiaste i skrobiowe - ziemniaki, bataty, bataty, marchew, buraki;
  • jarzyny strączkowe;
  • Makarony;
  • wszystkie rafinowane produkty spożywcze (produkowane przemysłowo).
Co można jeść:
  • Tłuste mięsa i ryby - wołowina, wieprzowina, jagnięcina, drób, łosoś;
  • produkty uboczne;
  • jajka;
  • nakrętki;
  • zieleninę liściastą - szpinak, kapustę;
  • Warzywa lądowe (nieskrobiowe) - brokuły, kalafior;
  • Wysokotłuszczowe produkty mleczne - twarde sery, wysokotłuszczowa śmietana, masło, twaróg;
  • Awokado i owoce jagodowe - maliny, jeżyny i inne owoce jagodowe o niskim indeksie glikemicznym;
  • substancje słodzące - stewia, erytrytol;
  • inne tłuszcze - smalec, olej kokosowy, oliwa z oliwek, tłuste sosy sałatkowe, tłuszcze nasycone.


WAŻNE! Słuchaj swojego ciała. Jeśli odczuwasz jakikolwiek dyskomfort, lepiej wstrzymaj się z drastycznym ograniczeniem węglowodanów i skonsultuj się z lekarzem.

Low Carb High Fat (LCHF)

Zalety:

szybki i bezpieczny sposób na schudnięcie (dzięki dużej ilości tłuszczu w diecie nie odczuwa się głodu); zapobiega osłabieniu funkcji poznawczych i rozwojowi demencji; korzystnie wpływa na choroby serca i naczyń (obniża się poziom cukru i złego cholesterolu we krwi, stabilizuje się ciśnienie tętnicze).

Minusy:

może nie być odpowiedni dla kobiet w ciąży i dzieci. Jeśli nie jesteś pewien, czy dieta LCHF jest dla Ciebie odpowiednia, zasięgnij porady specjalisty.

Low Carb High Fat ("low carb, high fat") jest również dietą wysokotłuszczową, niskowęglowodanową, ale jest mniej restrykcyjna niż keto. Jego istotą jest ograniczenie spożycia węglowodanów do 20-100 gramów dziennie, natomiast ilość tłuszczu i białka w diecie, wręcz przeciwnie, do zwiększenia. Człowiek potrzebuje co najmniej 100 gramów węglowodanów dziennie, więc liberalne LCHF jest odpowiednie dla prawie każdego.

LCHF różni się od diety keto łagodniejszymi wymaganiami (na keto zaleca się ograniczenie się do 5 gramów węglowodanów dziennie). Dodatkowo nie ma celu wejścia w ketozę. Klopsiki z indyka i szpinaku

Co należy wykluczyć z diety:

  • wszystkie ziarna (chleb, makaron, płatki śniadaniowe);
  • pokarmy skrobiowe;
  • substancje słodzące (cukier, miód, syrop z agawy, syrop klonowy i inne syropy);
  • warzywa skrobiowe (ziemniaki, bataty, buraki, groch, dynia);
  • owoce (powinny być ograniczone);
  • niskotłuszczowe produkty mleczne;
  • napoje alkoholowe (piwa, koktajle, wina);
  • żywność o niskiej zawartości tłuszczu;
  • Żywność przetworzona (należy ją ograniczyć, a najlepiej całkowicie unikać!).

Co można jeść:

  • jajka (prawdziwy superfood LCHF);
  • oleje (szczególnie oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej z awokado);
  • ryby (preferuj tłuste odmiany: łosoś, sardynki, pstrąg);
  • mięso i drób (czerwone mięso, kurczak, indyk, dziczyzna);
  • tłuste produkty mleczne (sery, masło, śmietana, jogurty), ale tylko wtedy, gdy nie ma przeciwwskazań;
  • warzywa nieskrobiowe (brokuły, kalafior, papryka, pieczarki)
  • awokado;
  • owoce jagodowe (borówki, jeżyny, maliny, truskawki);
  • Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy makadamia, pestki dyni, nasiona konopi).


WAŻNE!

Dieta Low Carb High Fat jest zalecana dla osób z cukrzycą, ale powinna być stosowana wyłącznie pod nadzorem lekarza.


Zalety: szybki i bezpieczny sposób na schudnięcie (dzięki dużej ilości tłuszczu w diecie nie odczuwa się głodu); zapobiega osłabieniu funkcji poznawczych i rozwojowi demencji; korzystnie wpływa na choroby serca i naczyń (obniża się poziom cukru i złego cholesterolu we krwi, stabilizuje się ciśnienie tętnicze). Minusy: może nie być odpowiedni dla kobiet w ciąży i dzieci. Jeśli nie jesteś pewien, czy dieta LCHF jest dla Ciebie odpowiednia, zasięgnij porady specjalisty. Low Carb High Fat ('low carb, high fat') jest również dietą wysokotłuszczową, niskowęglowodanową, ale mniej rygorystyczną niż keto. Jego istotą jest ograniczenie spożycia węglowodanów do 20-100 gramów dziennie, natomiast ilość tłuszczu i białka w diecie, wręcz przeciwnie, do zwiększenia. Człowiek potrzebuje co najmniej 100 gramów węglowodanów dziennie, więc liberalne LCHF jest odpowiednie dla prawie każdego. LCHF różni się od diety keto łagodniejszymi wymaganiami (na keto zaleca się ograniczenie się do 5 gramów węglowodanów dziennie). Dodatkowo nie ma celu wejścia w ketozę. Co należy wykluczyć z diety:
  • wszystkie ziarna (chleb, makaron, płatki śniadaniowe);
  • pokarmy skrobiowe;
  • substancje słodzące (cukier, miód, syrop z agawy, syrop klonowy i inne syropy);
  • warzywa skrobiowe (ziemniaki, bataty, buraki, groch, dynia);
  • owoce (powinny być ograniczone);
  • niskotłuszczowe produkty mleczne;
  • napoje alkoholowe (piwa, koktajle, wina);
  • żywność o niskiej zawartości tłuszczu;
  • Żywność przetworzona (należy ją ograniczyć, a najlepiej całkowicie unikać!).
Co można jeść:
  • jajka (prawdziwy superfood LCHF);
  • oleje (szczególnie oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej z awokado);
  • ryby (preferuj tłuste odmiany: łosoś, sardynki, pstrąg);
  • mięso i drób (czerwone mięso, kurczak, indyk, dziczyzna);
  • tłuste produkty mleczne (sery, masło, śmietana, jogurty), ale tylko wtedy, gdy nie ma przeciwwskazań;
  • warzywa nieskrobiowe (brokuły, kalafior, papryka, pieczarki)
  • awokado;
  • owoce jagodowe (borówki, jeżyny, maliny, truskawki);
  • Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy makadamia, pestki dyni, nasiona konopi).

WAŻNE!
Dieta Low Carb High Fat jest zalecana dla osób z cukrzycą, ale powinna być stosowana wyłącznie pod nadzorem lekarza.

Paleo

Plusy:

zachowuje/przyspiesza metabolizm; ma działanie przeciwzapalne; utrata wagi; uczucie sytości; dużo energii; gładka skóra; silny system odpornościowy; w diecie tylko wysokiej jakości i nieprzetworzona żywność oraz zawsze świeże owoce i warzywa.

Wady:

wykluczenie niektórych zdrowych produktów; niska zawartość węglowodanów i wysokie koszty żywności.

Zielona fasolka z pieczarkamiCo to jest paleodieta? Jest to powrót do epoki paleolitu, kiedy nasi przodkowie byli łowcami i zbieraczami. Naukowcy uważają, że genetyka człowieka nie zmieniła się zbytnio od początku istnienia rolnictwa (około 15 000 lat temu) i że współczesny organizm ludzki jest przystosowany do tej właśnie diety.

Główną zasadą paleodiety jest to, że pokarmy muszą być w całości. Jeśli żywność została wyprodukowana, należy ją wyrzucić. Zapomnij też o wszystkich rafinowanych produktach z długim terminem przydatności do spożycia.

Za twórcę paleodietologii uważa się gastroenterologa Waltera L. Wechtlina. Na podstawie dogłębnych badań nad ekologią człowieka i dietą, a także własnego doświadczenia medycznego w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, zasugerował, że stosowanie diety paleo może poprawić ludzkie zdrowie. Człowiek pierwotny jadł jak drapieżnik - duże ilości tłuszczu i białka z niewielką ilością dodanych węglowodanów - i był zdrowy i silny.

Co musisz wyeliminować z diety:

  • cukier, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, słodycze, ciasta, lody;
  • Napoje bezalkoholowe, soki owocowe;
  • zboża: w tym chleb i makaron, pszenica, piwo, żyto, jęczmień;
  • rośliny strączkowe: fasola, soczewica, ciecierzyca;
  • niskotłuszczowe produkty mleczne;
  • niektóre oleje roślinne zawierające ogromne ilości omega-6: olej sojowy, olej słonecznikowy, olej z nasion bawełny, olej kukurydziany, olej z pestek winogron;
  • tłuszcze trans (zwykle nazywane olejami uwodornionymi lub częściowo uwodornionymi): margaryna;
  • sztuczne substancje słodzące: aspartam, sukraloza, sacharyna;
  • Wysoko przetworzona żywność o niskiej zawartości tłuszczu lub zawierająca w swoim składzie wiele dodatków.

Co można jeść:

  • mięso: wołowina, jagnięcina, kurczak, indyk, wieprzowina;
  • ryby i owoce morza: łosoś, pstrąg, plamiak, krewetki, skorupiaki;
  • Jaja od kurcząt karmionych trawą lub tuczonych omega-3;
  • warzywa: brokuły, kapusta, papryka, cebula, marchew, pomidory;
  • owoce i jagody: jabłka, banany, pomarańcze, gruszki, awokado, truskawki, borówki;
  • Rośliny korzeniowe: ziemniaki, słodkie ziemniaki (bataty), seler korzeniowy, rzepa;
  • orzechy i nasiona: migdały, orzechy makadamia, orzechy włoskie, orzechy laskowe, nasiona słonecznika lub pestki dyni;
  • pełnotłuste produkty mleczne, takie jak ghee i dojrzałe sery, najlepiej kozie lub owcze (mogą być czasem dodatkiem do diety);
  • zdrowe tłuszcze i oleje: oliwa z oliwek extra virgin, olej kokosowy lub olej z awokado;
  • naturalne substancje słodzące: miód, syrop topinambur;
  • sól i przyprawy: sól morska, czosnek, kurkuma, rozmaryn.

WAŻNE!

Paleodieta może być praktykowana przez absolutnie każdego, zarówno przez krótki czas, jak i przez całe życie.


Plusy: zachowuje/przyspiesza metabolizm; ma działanie przeciwzapalne; utrata wagi; uczucie sytości; dużo energii; gładka skóra; silny system odpornościowy; w diecie tylko wysokiej jakości i nieprzetworzona żywność oraz zawsze świeże owoce i warzywa. Wady: wykluczenie niektórych zdrowych produktów; niska zawartość węglowodanów i wysokie koszty żywności. Co to jest paleodieta? Jest to powrót do epoki paleolitu, kiedy nasi przodkowie byli łowcami i zbieraczami. Naukowcy uważają, że genetyka człowieka niewiele się zmieniła od początku istnienia rolnictwa (około 15 000 lat temu) i że współczesny organizm ludzki przystosował się dokładnie do tej diety. Główną zasadą paleodiety jest to, że pokarmy muszą być w całości. Jeśli żywność została wyprodukowana, należy ją wyrzucić. Zapomnij też o wszystkich rafinowanych produktach z długim terminem przydatności do spożycia.
Za twórcę paleodietologii uważa się gastroenterologa Waltera L. Wechtlina. Na podstawie dogłębnych badań nad ekologią człowieka i dietą, a także własnego doświadczenia medycznego w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, zasugerował, że stosowanie diety paleo może poprawić ludzkie zdrowie. Człowiek pierwotny jadł jak drapieżnik - duże ilości tłuszczu i białka z niewielką ilością dodanych węglowodanów - i był zdrowy i silny. Co musisz wyeliminować z diety:
  • cukier, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, słodycze, ciasta, lody;
  • Napoje bezalkoholowe, soki owocowe;
  • zboża: w tym chleb i makaron, pszenica, piwo, żyto, jęczmień;
  • rośliny strączkowe: fasola, soczewica, ciecierzyca;
  • niskotłuszczowe produkty mleczne;
  • niektóre oleje roślinne zawierające ogromne ilości omega-6: olej sojowy, olej słonecznikowy, olej z nasion bawełny, olej kukurydziany, olej z pestek winogron;
  • tłuszcze trans (zwykle nazywane olejami uwodornionymi lub częściowo uwodornionymi): margaryna;
  • sztuczne substancje słodzące: aspartam, sukraloza, sacharyna;
  • Wysoko przetworzona żywność o niskiej zawartości tłuszczu lub zawierająca w swoim składzie wiele dodatków.
Co można jeść:
  • mięso: wołowina, jagnięcina, kurczak, indyk, wieprzowina;
  • ryby i owoce morza: łosoś, pstrąg, plamiak, krewetki, skorupiaki;
  • Jaja od kurcząt karmionych trawą lub tuczonych omega-3;
  • warzywa: brokuły, kapusta, papryka, cebula, marchew, pomidory;
  • owoce i jagody: jabłka, banany, pomarańcze, gruszki, awokado, truskawki, borówki;
  • Rośliny korzeniowe: ziemniaki, słodkie ziemniaki (bataty), seler korzeniowy, rzepa;
  • orzechy i nasiona: migdały, orzechy makadamia, orzechy włoskie, orzechy laskowe, nasiona słonecznika lub pestki dyni;
  • pełnotłuste produkty mleczne, takie jak ghee i dojrzałe sery, najlepiej kozie lub owcze (mogą być czasem dodatkiem do diety);
  • zdrowe tłuszcze i oleje: oliwa z oliwek extra virgin, olej kokosowy lub olej z awokado;
  • naturalne substancje słodzące: miód, syrop topinambur;
  • sól i przyprawy: sól morska, czosnek, kurkuma, rozmaryn.
WAŻNE! Paleodieta może być praktykowana przez absolutnie każdego, zarówno przez krótki czas, jak i przez całe życie.

Paleo-AIP (protokół autoimmunologiczny, lub AIP)

Korzyści:

ogólna poprawa jakości życia; od zawieszenia objawów do całkowitego wyleczenia chorób autoimmunologicznych (tutaj zależy to od samej choroby - jak długo się z nią walczy, jak agresywna jest choroba, obecność współistniejących patologii i czynników genetycznych).

Minusy:

Jest to ścisła dieta i może nie być łatwa do przestrzegania, ale wyniki są tego warte.

Owsianka z pieczonej dyniProtokół autoimmunologiczny opiera się na diecie paleo, ale w bardziej rygorystycznej wersji. Jest to dieta oparta na podstawach naukowych, kładąca nacisk na gęstość składników odżywczych z ograniczeniem pokarmów, które mogą stymulować układ odpornościowy lub szkodzić zdrowiu jelit.

W przypadku paleo-AIP, jedzenie jako terapia.

Zwiększona przepuszczalność jelitowa jest głównym czynnikiem wyzwalającym rozwój chorób autoimmunologicznych. Pokarmy zalecane w AIP utrzymują zdrowy poziom korzystnych mikroorganizmów i działają przeciwzapalnie. Z kolei pokarmy, które uszkadzają lub niszczą błonę śluzową jelit, są całkowicie wykluczone z diety.

Co należy wykluczyć z diety:

  • Wszystkie zboża i pseudozboża;
  • wszystkie rośliny strączkowe;
  • rafinowane cukry i oleje;
  • substancje słodzące, w tym stewia;
  • wszystkie produkty mleczne;
  • jajka, a zwłaszcza białko;
  • orzechy i nasiona, w tym kakao, kawa i przyprawy na bazie nasion (anyż, kolendra, nasiona kopru, pieprz czarny, papryka);
  • warzywa z rodziny psiankowatych;
  • jagody goji, physalis;
  • alkohol,
  • wszystkie produkty wytwarzane przemysłowo zawierające dodatki do żywności.

Co można jeść:

  • mięso (z wyjątkiem wieprzowiny);
  • produkty uboczne (serca, nerki, wątroba itp.);
  • dzikie ryby i owoce morza (nie z hodowli);
  • warzywa surowe i poddane obróbce termicznej;
  • zioła (wszelkie i w dużej ilości!);
  • owoce i jagody o niskim indeksie glikemicznym;
  • suszone, niesłodzone owoce;
  • przyprawy i zioła (liść laurowy, kolendra, cynamon, kurkuma, imbir, chrzan, pietruszka, melisa);
  • oleje (tylko nierafinowane) i zdrowe tłuszcze (zwierzęce, tłuste ryby, oliwki, olej z awokado, olej kokosowy lub oliwa z oliwek);
  • pokarmy fermentowane (kapusta kiszona, kwaśnica domowa, grzybek herbaciany, jogurt kokosowy);
  • sól naturalna: różowa himalajska lub morska;
  • pokarmy bogate w glicynę, takie jak bulion z kości.

WAŻNE!

Nawet zdrowa osoba może skorzystać na stosowaniu paleoautoimmunologicznego protokołu prewencyjnego mniej więcej raz w miesiącu.

Przeczytaj też: Tylko 3 rzeczy, z których powinnaś zrezygnować, aby schudnąć.

Plusy: ogólna poprawa jakości życia; od zawieszenia objawów do całkowitego wyleczenia chorób autoimmunologicznych (tu wszystko zależy od samej choroby - jak długo się z nią walczy, jak agresywna jest choroba, obecność współistniejących patologii i czynników genetycznych). Minusy: Jest to ścisła dieta i może nie być łatwa do przestrzegania, ale wyniki są tego warte. Protokół autoimmunologiczny jest oparty na diecie paleo, ale w bardziej rygorystycznej wersji. Jest to dieta oparta na podstawach naukowych, kładąca nacisk na gęstość składników odżywczych, ograniczająca pokarmy, które mogą stymulować układ odpornościowy lub szkodzić zdrowiu jelit. W przypadku paleo-AIP, jedzenie jako terapia. Zwiększona przepuszczalność jelitowa jest głównym czynnikiem wyzwalającym rozwój chorób autoimmunologicznych. Pokarmy zalecane w AIP utrzymują zdrowy poziom korzystnych mikroorganizmów i działają przeciwzapalnie. Z kolei pokarmy, które uszkadzają lub niszczą błonę śluzową jelit, są całkowicie wykluczone z diety.
Co należy wykluczyć z diety:
  • Wszystkie zboża i pseudozboża;
  • wszystkie rośliny strączkowe;
  • rafinowane cukry i oleje;
  • substancje słodzące, w tym stewia;
  • wszystkie produkty mleczne;
  • jajka, a zwłaszcza białko;
  • orzechy i nasiona, w tym kakao, kawa i przyprawy na bazie nasion (anyż, kolendra, nasiona kopru, pieprz czarny, papryka);
  • warzywa z rodziny psiankowatych;
  • jagody goji, physalis;
  • alkohol,
  • wszystkie produkty wytwarzane przemysłowo zawierające dodatki do żywności.
Co można jeść:
  • mięso (z wyjątkiem wieprzowiny);
  • produkty uboczne (serca, nerki, wątroba itp.);
  • dzikie ryby i owoce morza (nie z hodowli);
  • warzywa surowe i poddane obróbce termicznej;
  • zioła (wszelkie i w dużej ilości!);
  • owoce i jagody o niskim indeksie glikemicznym;
  • suszone, niesłodzone owoce;
  • przyprawy i zioła (liść laurowy, kolendra, cynamon, kurkuma, imbir, chrzan, pietruszka, melisa);
  • oleje (tylko nierafinowane) i zdrowe tłuszcze (zwierzęce, tłuste ryby, oliwki, olej z awokado, olej kokosowy lub oliwa z oliwek);
  • pokarmy fermentowane (kapusta kiszona, kwaśnica domowa, grzybek herbaciany, jogurt kokosowy);
  • sól naturalna: różowa himalajska lub morska;
  • pokarmy bogate w glicynę, takie jak bulion z kości.
WAŻNE! Nawet zdrowa osoba może skorzystać na stosowaniu paleoautoimmunologicznego protokołu prewencyjnego mniej więcej raz w miesiącu. Przeczytaj też: Tylko 3 rzeczy, z których powinnaś zrezygnować, aby schudnąć