Być może wiesz, że gluten czai się we wszystkich rodzajach żywności, od sosów i przypraw, przez mięso na lunch, po alkohol. Być może nie jesteś zaskoczony, że znajduje się w glinkach takich jak Play-Doh, lub rutynowo oznacza się go wraz z bezglutenowymi ziarnami takimi jak owies, ale czy wiesz, że źródła glutenu mogą znajdować się w produktach kosmetycznych, suplementach, a czasem nawet w twojej paście do zębów?
Gluten nie jest wchłaniany przez skórę, zgodnie z danymi Kliniki Mayo (1). Ale wystarczy zajrzeć na jedno z forów internetowych poświęconych celiakii i nadwrażliwości na gluten, by przekonać się, że wiele osób odczuwa ulgę w objawach, takich jak problemy żołądkowo-jelitowe, wysypki skórne czy zamroczenie mózgu, eliminując wszystkie produkty zawierające gluten, w tym te stosowane miejscowo (2).
Niestety, nie ma innego sposobu niż metoda prób i błędów, aby określić poziom tolerancji danej osoby na gluten zawarty w produktach stosowanych miejscowo, mówi dr Amy Burkhart, lekarz z certyfikatem i zarejestrowany dietetyk z siedzibą w Napa, w Kalifornii. "Ilość potrzebna do wywołania reakcji różni się w zależności od osoby", mówi. "Większość osób z celiakią zareaguje na każde narażenie powyżej 20 części na milion (mniej niż wielkość okruszka), ale niektórzy zareagują nawet na mniej".
Zakres reaktywności dla osób z nieceliakalną wrażliwością na gluten jest bardzo zróżnicowany, dodaje. "To może być równoważne z tym z celiakią, lub mogą być znacznie mniej wrażliwe i być w stanie tolerować sporadyczne ekspozycje".
5 Nieoczekiwanych źródeł glutenu
Jeśli masz celiakię lub wrażliwość na gluten, najlepiej jest uważnie czytać wszystkie etykiety. Oto kilka przedmiotów, na które należy uważać, które mogą zawierać ukryte źródła glutenu:
Krem do opalania
Pytasz, gdzie gluten czai się w filtrach przeciwsłonecznych? Tokoferole, witamina E, a czasem nawet substancje zapachowe pochodzą z pszenicy. Na szczęście można znaleźć produkty przeciwsłoneczne z napisem "bezglutenowe" bezpośrednio na etykiecie. Ale chociaż niektóre naturalne marki nie zawierają w swoich produktach żadnych składników zawierających gluten i starają się jak najlepiej oczyszczać maszyny w procesie produkcji, może dojść do skażenia krzyżowego, ponieważ w niektórych zakładach stosuje się produkty zawierające gluten.
Produkty stomatologiczne
Pasty do zębów, nici dentystyczne i płyny do płukania jamy ustnej w większości nie zawierają glutenu, ale to nie znaczy, że nic ci nie grozi. Problematyczne składniki, na które należy uważać, to witamina E (z kiełków pszenicy), kompleks aminopeptydowy, Hordeum vulgare (fantazyjne określenie jęczmienia), ekstrakt fitosfingozyny, olej z kiełków Triticum vulgare (pszenicy) lub wszelkie pochodne pszenicy, jęczmienia, a nawet owsa, które mogły zostać zanieczyszczone krzyżowo. Jeśli okaże się, że jesteś wrażliwy na jakiś produkt, sprawdź, czy zawiera któryś z tych składników. Możesz także unikać dodatków takich jak barwnik karmelowy, który został powiązany ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka (3), lub laurylosiarczan sodu, który jest potencjalnie drażniący.
Mydła
Jeśli zauważysz, że objawy ustąpiły po zmianie mydła, czy oznacza to, że w produktach, których używałeś, znajdował się gluten? Być może pośrednio. Od komercyjnych detergentów do prania po szampony, wiele mydeł jest bezglutenowych. Jednak składniki bezglutenowe, takie jak Avena sativa (owies zwyczajny), mogą łatwo zawierać cząsteczki pszenicy. (Owies i kukurydza są często przetwarzane na tym samym sprzęcie co pszenica). Inne mydła mogą zawierać jęczmień, żyto lub kiełki pszenicy. Tylko nie myl ługu z żytem. Ług jest wodorotlenkiem metalu i nie jest związany z ziarnami.
Leki i suplementy
W przeciwieństwie do produktów spożywczych, leki i suplementy nie podlegają takiej samej kontroli, jeśli chodzi o listę składników i wytyczne dotyczące przetwarzania. Podczas gdy substancje czynne zawarte w pigułkach, tabletkach i płynnych kapsułkach są często naturalnie bezglutenowe, wypełniacze i substancje wiążące mogą zawierać gluten. Powszechne dodatki obejmują skrobię pochodzącą z pszenicy i kukurydzy skażonej glutenem.
Spójrz na składniki na wspólnej butelce Ibuprofenu, a często zobaczysz skrobię kukurydzianą, pregelantynowaną skrobię i glazurę farmaceutyczną, które mogą zawierać gluten. Możesz znaleźć dekstryny lub dekstraty w innych over-the-counter leków, witamin lub suplementów, gdzie gluten może być również czai. Inne składniki, których należy unikać to hydrolizowane białko roślinne i teksturowane białko roślinne. Wypełniacze i substancje wiążące, które nie zawierają glutenu obejmują laktozę, dwutlenek tytanu, żelatynę, mannit, stearynian magnezu i ksylitol.
Jeśli na etykiecie nie ma wyraźnej informacji o "certyfikacie bezglutenowym", najlepiej jest zachować ostrożność i zadzwonić do producenta. Pamiętaj, że jeśli zmieniasz lek na receptę z markowego na generyczny, składniki nie zawsze są takie same. Ocena nowej formuły jest ważna, aby upewnić się, że unikniesz "glutenu".
Makijaż
Powiedzieliśmy już, że niektórzy ludzie są po prostu bardziej wrażliwe, ale makijaż może być łatwo połknięte z bycia na ustach, wokół ust, lub na rękach. Jak wspomniano powyżej, witamina E często pochodzi z kiełków pszenicy, podobnie jak składniki takie jak tokoferol, glusol, a nawet coś o nazwie pentacure, które można znaleźć w preparatach przeciwstarzeniowych (4). Jeśli nie jesteś pewna, czy produkt, który Ci się podoba, jest bezglutenowy, możesz sprawdzić stronę internetową firmy lub skontaktować się z nią, aby potwierdzić stosowane praktyki. Powinnaś również wybierać produkty, które są wolne od dodatków zapachowych, ponieważ one również mogą zawierać cząsteczki glutenu.
Na szczęście jest coraz więcej firm, które nie zawierają w swoich produktach pszenicy, glutenu ani jego źródeł. Wszyscy chcemy czuć się wspaniale. Zwróć uwagę na czerwone flagi, a następnie wypełnij swoje życie produktami pozbawionymi reakcji, które pomogą Ci wyglądać i czuć się jak najlepiej.
Jakie produkty bezglutenowe uwielbiasz? Daj nam znać w komentarzach!