Data:31 maja 2025 9:01

Co to jest dieta bezglutenowa i bezlaktozowa i kto jej potrzebuje?

Kadr z filmu "Jedz, módl się, kochaj".

Na przykład, obecnie istnieje niezliczona ilość rodzajów mleka: mleko ryżowe, mleko migdałowe, mleko cedrowe, mleko sezamowe, mleko konopne, mleko kokosowe, mleko sojowe, mleko dyniowe i mleko makowe. Oczywiście napoje te nazywane są mlekiem konwencjonalnie (z mlekiem krowim łączy je tylko nazwa), skład tych produktów jest zupełnie inny, a motywacją do ich wyboru może być wegański i surowo-mleczny styl życia, a także chęć uniknięcia nieprzyjemnych odczuć, które pojawiają się po wypiciu mleka krowiego, czy nawet nietolerancja laktozy (na ile prawdziwa, to już inna kwestia).

Zastanawiamy się, dlaczego tak wiele komplikacji wiąże się z produktem, który od dziecka przyzwyczailiśmy się uważać za wyłącznie zdrowy. Okazuje się, że winna jest kazeina: dorosłemu człowiekowi po prostu brakuje enzymów (a konkretnie reniny) do jej rozkładu, więc obecność kazeiny w mleku niweczy korzyści płynące z wapnia, który dostaje się do organizmu z tym samym mlekiem (kazeina jest silnym utleniaczem, a żeby osiągnąć równowagę kwasowo-zasadową, organizm neutralizuje zwiększoną kwasowość w żołądku kosztem wapnia).

Mniej więcej to samo dzieje się z trawieniem laktozy, innego składnika nabiału. Po dostaniu się do żołądka jest ona rozkładana na glukozę i galaktozę - z tą ostatnią organizm dorosłego człowieka nie może sobie poradzić. W rezultacie galaktoza nie jest eliminowana, lecz odkłada się w tkankach, co może prowadzić do najbardziej nieprzyjemnych konsekwencji - od cellulitu i różnych form zapalenia stawów po zmniejszenie napięcia mięśniowego, a nawet zaćmę.

Jak się okazuje, chodzi o program genetyczny, który działa u wielu z nas: w dzieciństwie enzymy odpowiedzialne za trawienie mleka są aktywnie produkowane; z wiekiem geny kodujące te enzymy zostają wyłączone, a ich produkcja znacznie spada.
Opinia eksperta
Alexandra Novikova, założycielka @howtogreen, @howtoeat.ru "Jestem bezglutenowy! I jestem z tego powodu bardzo szczęśliwa: rezygnacja z glutenu pomogła mi utrzymać wagę w ryzach, poprawiła stan mojej skóry i ogólne samopoczucie.

Eksperci uważają, że jest to podyktowane przez samą naturę, ponieważ nasi przodkowie spożywali mleko tylko wtedy, gdy byli niemowlętami. "Ludzie czasami nie mają pojęcia, że nie tolerują konkretnego składnika mleka, ponieważ objawy kliniczne mogą się zacierać: pojedyncze złe samopoczucie, osłabienie, wzdęcia i zwiększone wzdęcia - trudno jest samemu przeanalizować te procesy i zrozumieć, z czym są związane" - mówi Ksenia Selezneva, gastroenterolog z kliniki Atlas. - Wtedy z pomocą przychodzą specjaliści, którzy przepisują niezbędne badania, w tym testy na nietolerancję pokarmową na cukier mleczny - laktozę, czy białko mleka - kazeinę.

Aby przejść na dietę bezglutenową, nie wystarczy zrezygnować z chleba i wypieków ze zwykłej mąki. W rzeczywistości skrobia pszenna jest dodawana wszędzie: w kiełbasach i parówkach, jogurtach, sosach, lodach, chipsach, serach, czekoladzie i setkach innych produktów.

Jeśli takie testy są pozytywne, można wyciągnąć wnioski o szkodliwości mleka krowiego dla danej osoby i rozważyć poszukiwanie zamiennika. Dla zwolenników produktów zwierzęcych dobrym rozwiązaniem może być mleko kozie i owcze: ich nietolerancja występuje znacznie rzadziej. Dla wszystkich innych, wszystkie wyżej wymienione rodzaje mleka roślinnego są dobrą opcją.

Kwestia glutenu jest bardziej skomplikowana. Podczas gdy nietolerancja laktozy dotyka około jednej na pięć osób w Rosji (i 90% populacji w Chinach), celiakia jest rzadkim gościem w naszych szeregach. "Gluten jest białkiem występującym głównie w produktach zbożowych. Celiakia jest najcięższą formą nietolerancji, w której osoba jest wskazana, aby wykluczyć wszystkie produkty zawierające gluten z diety na całe życie.

Jeśli osoba złamie dietę nawet w niewielkim stopniu, trudno jest nie zauważyć: celiakia objawi się natychmiast silnym bólem brzucha i wzdęciami, utratą wagi, osłabieniem, biegunką i innymi nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi. Ale po przejściu na dietę bezglutenową poprawa jest natychmiastowa" - mówi Siergiej Vyalov, gastroenterolog z Kliniki Francuskiej.

Elena Perminova, modelka i zwolenniczka diety bezglutenowej, wraz z mężem Aleksandrem Lebiediewem założyli nawet własną produkcję "słusznych" wypieków.

Celiakia jest chorobą wrodzoną - nie można obudzić się pewnego dnia z nabytą nietolerancją glutenu. Pacjent ma zwiększoną przepuszczalność ścian jelita i nieadekwatną odpowiedź układu odpornościowego na gluten. Wszystko to dzieje się już w okresie niemowlęcym - niemal natychmiast po wprowadzeniu pokarmów uzupełniających, kaszek zbożowych.

Diagnoza powinna być postawiona jak najwcześniej, ponieważ celiakia może mieć bardzo ciężki przebieg: postępujący zanik błony śluzowej jelita, opóźnienie rozwoju fizycznego i umysłowego, cukrzyca typu 1, osteoporoza, niedokrwistość z niedoboru żelaza i dystrofia.


Podobnie jak w przypadku nietolerancji laktozy, diagnozę i odpowiednią dietę należy skonsultować z lekarzem. "Kiedy podejrzewa się nietolerancję glutenu, podczas gastroskopii pobiera się biopsję, a tkanka jest badana pod mikroskopem, aby ujawnić pewne wskaźniki choroby, takie jak wysokość kosmków jelitowych - w celiakii jest ona znacznie niższa. Istnieją również badania laboratoryjne, które określają specyficzne markery krwi. Rozsądne jest również przeprowadzenie testów na nietolerancję pokarmową, aby sprawdzić, jak układ odpornościowy reaguje na gluten i żywność zawierającą gluten. Następnie, jeśli potwierdzi się nietolerancja glutenu lub nawet celiakia, lekarz przepisze dietę, a w razie potrzeby także terapię - dodaje Ksenia Selezneva.

Samodzielnie przepisana dieta bezglutenowa dla zdrowej osoby jest absolutnie bezużyteczna. Może to przynieść więcej szkody, gdyż wykluczenie zbóż z diety powoduje deficyt błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na szczęście prawdziwych ofiar celiakii jest znacznie mniej niż tych, którzy kupują bezglutenową bułkę tylko ze względu na modę. A tak na marginesie, to właśnie na trendach żywieniowych producentom udaje się dobrze zarobić: produkty bezglutenowe w supermarketach kosztują o rząd wielkości więcej niż tradycyjne, co nikogo już nie dziwi.

Opinia eksperta
Daria Lisiczenko, założycielka sieci sklepów zdrowotnych i wellness Gorod-Sad "Na wykładzie dr Katyi Young dowiedziałam się, jak gluten przeszkadza nawet osobom bez celiakii. Jego "kleistość" uniemożliwia wchłanianie składników odżywczych, w wyniku czego stają się one pastowatą substancją, która podrażnia błonę śluzową jelit."

Rynek jednak nie stoi w miejscu, a na fali popularności diet bezglutenowych zaczął aktywnie rozwijać się nowy trend - kosmetyki bezglutenowe. Eksperci nie są jednak w stanie wyjaśnić, o co chodzi: nie zostało naukowo udowodnione, że gluten może być wchłaniany przez skórę i w ten sposób powodować uszkodzenia.

Każdy jest odpowiedzialny za siebie i swoją dietę, i nie ma nic złego w podążaniu za modnymi trendami żywieniowymi i próbowaniu wszelkiego rodzaju diet, a nawet ograniczaniu na jakiś czas spożycia produktów zawierających laktozę i gluten bez uzasadnionej przyczyny. Najważniejsze, aby nie dopuścić do tego, aby to wszystko przerodziło się w ortoreksję, kiedy to dążenie do zdrowego i prawidłowego odżywiania staje się obsesją i prowadzi do naprawdę poważnych konsekwencji.

Przeczytaj też: Jedz i chudnij: 7 pokarmów z ujemnymi kaloriami