Data:31 maja 2025 8:30

Co się stanie z Twoją skórą i ciałem, jeśli będziesz przestrzegać postu

Irina Popova, dietetyk z Centrum Zdrowia Verba Mayr w Austrii: "Dla osoby wierzącej Wielki Post to czas modlitwy i ograniczeń. Odżywianie w tym czasie jest bardzo zróżnicowane i ma swoje własne cechy charakterystyczne, dlatego musisz podejść do niego z rozwagą, jeśli nie chcesz zaszkodzić swojemu organizmowi. Dotyczy to zwłaszcza osób, które nigdy wcześniej nie ograniczały swojej diety, ponieważ rezygnacja np. z mięsa nie będzie łatwa.

Przypominamy, że Wielki Post trwa od 15 marca do 1 maja, więc masz jeszcze czas. Ważne jest, aby pamiętać, że Wielki Post nie jest dietą, ponieważ utrata kilogramów w jego trakcie jest prawie niemożliwa. Aby schudnąć trzeba ograniczyć węglowodany i zwiększyć udział białka w diecie, a w czasie Wielkiego Postu stosunek białka do węglowodanów zmienia się w kierunku tych drugich, więc nie da się zrzucić kilku zbędnych kilogramów.

Podstawowe zasady odżywiania się w okresie Wielkiego Postu:

  • Wstrzymywanie się od wszelkiej żywności pochodzenia zwierzęcego. Mięso, drób, ryby, nabiał i jaja powinny być całkowicie wykluczone z diety, podobnie jak alkohol. Dlatego podstawą diety na czczo są rośliny strączkowe, pełne ziarna, warzywa, owoce, jagody, orzechy i grzyby.
  • Należy unikać produktów z białej mąki, białego ryżu, makaronu, słodyczy i wyrobów cukierniczych. Są to "puste" kalorie i nie zawierają niczego pożytecznego. Zamień słodycze na suszone owoce. Zawarty w nich zdrowy błonnik spowolni wchłanianie cukrów.
  • Warzywa skrobiowe (ziemniaki, buraki, marchew, brukiew, topinambur), które poddawane są obróbce termicznej, mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego ich ilość w diecie na czczo również jest ograniczona do 150-200 gramów.
  • Nie porywaj się na owoce, preferuj jagody lub świeże warzywa.

Co dzieje się z Twoim ciałem i skórą podczas Wielkiego Postu

Brak odpowiedniej ilości białka zwierzęcego podczas postu może mieć negatywny wpływ na organizm. Białko jest materiałem strukturalnym wszystkich komórek, w tym układu odpornościowego, a jego niedobór osłabia odpowiedź immunologiczną w okresie wiosennym. Aby dieta była zbilansowana, konieczne jest wprowadzenie do diety na czczo produktów białkowych pochodzenia roślinnego. Mogą to być rośliny strączkowe (fasola, soczewica, groch, ciecierzyca, produkty sojowe) oraz pełnoziarniste produkty zbożowe (orkisz, gryka, brązowy ryż, proso, kukurydza, ziarna owsa). Zaleca się moczyć je przez 6-8 godzin przed gotowaniem i jedzeniem. Dzienna dawka dla roślin strączkowych wynosi około 300-380 gramów w gotowych posiłkach i 450-550 gramów w zbożach. W celu urozmaicenia potraw, zmniejszenia ich ogólnej kaloryczności oraz zminimalizowania skutków obciążenia węglowodanami i wyrzutu insuliny, należy łączyć w jednym daniu pełnoziarniste zboża z błonnikiem. W tym celu niezastąpione są warzywa: sałaty liściaste, brokuły, kalafior, kapusta biała, fasolka szparagowa, szpinak, brukselka - zawierające duże ilości błonnika pokarmowego. Dzienna dawka warzyw wynosi do 500 g.

Aby utrzymać mikrobiotę jelitową (jeśli wszystko jest tam w porządku, to nie będziesz miał żadnych problemów skórnych) spożywaj fermentowane pokarmy i napoje: kiszoną kapustę, zupę miso, ryż indyjski, kiszone ogórki, solankę z ogórków, moczone jabłka, kwaśnicę, grzybki herbaciane. Produkty te powstają w wyniku procesów fermentacyjnych z udziałem bakterii, grzybów i pleśni. Są one niezbędne dla poprawy tranzytu jelitowego, utrzymania lokalnej odporności, normalizacji trawienia i utrzymania wewnętrznego środowiska organizmu. W ciągu dnia dopuszczalne jest do 100 ml napoju fermentowanego i do 50-100 g produktu.

Pożytecznych tłuszczów mogą dostarczyć namoczone przed spożyciem orzechy, mielone nasiona lnu, oleje roślinne (lniany, z pestek dyni, rzepakowy, oliwa z oliwek).

Kto nie powinien pościć

Ścisłe przestrzeganie zasad postu ma ograniczenia i nie jest zalecane dla wszystkich. Na czczo powinny uważać osoby z cukrzycą, otyłością, insulinoopornością, niedokrwistością z niedoboru żelaza, niedoczynnością tarczycy, osteoporozą, kobiety w ciąży i dzieci. Przed postem warto skonsultować się z lekarzem i wykluczyć ewentualne niedobory, zwłaszcza żelaza, witaminy B12, białka całkowitego i wapnia. W przypadku stwierdzenia niedoborów należy przyjmować suplementy żelaza, wapnia z witaminą D3, witaminy B12 oraz witaminowo-mineralne.

Przeczytaj też: 7 gwiazd, które codziennie jedzą to samo