Data:31 maja 2025 7:46

Wszystko, co musisz wiedzieć o diecie gryczanej

Dieta gryczana: informacje ogólne


Dieta gryczana jest uważana za jedną z najpopularniejszych diet mono-diet. Jego istotą jest to, że człowiek zjada praktycznie jedną kaszę gryczaną w nieograniczonych ilościach (jak pokazuje praktyka, szklanka kaszy gryczanej dziennie odchodzi w zapomnienie). Wykluczone są wszelkie dodatki, takie jak sól, cukier, a także tłuszcze i oleje. Dozwolone są zielone jabłka i do 1 litra 1% kefiru. Czas trwania diety waha się od kilku dni do dwóch tygodni.

Przydatne właściwości gryki


Gryka jest produktem niskokalorycznym, zawierającym węglowodany złożone, które utrzymują uczucie sytości przez długi czas. Są hipoalergiczne (ze względu na brak glutenu) i dobrze przyswajalne przez organizm. Prawidłowo ugotowana (lepiej jest ją parzyć niż gotować) gryka zachowuje większość swoich składników odżywczych, w tym witaminy z grupy B, witaminy E, H, PP, potas, magnez, fosfor, mangan, miedź i cynk oraz kwas linolowy, który wzmacnia funkcje bariery skórnej i bierze udział w odchudzaniu.

Dieta dla diety gryczanej


Łącząc kaszę gryczaną z kefirem, uzyskujemy niemal optymalny stosunek białek, tłuszczów i węglowodanów. Nie zapominaj o surowych warzywach, zieleninie, owocach i suszonych owocach - źródłach witamin i niezbędnego błonnika, który pomaga oczyścić organizm z toksyn i unormować poziom cholesterolu.

Jak powrócić do normalnego sposobu odżywiania po zakończeniu diety


Jeśli po zakończeniu diety gryczanej znów zaczniesz jeść w ten sam sposób, stracone kilogramy powrócą z nawiązką (tzw. syndrom jo-jo). Ważna jest odpowiednia regeneracja po diecie, ponieważ aktywność enzymów zanika z czasem po zaprzestaniu spożywania niektórych składników diety. Nagły powrót do poprzedniej diety może spowodować silne zatrucie, dlatego należy dodawać pokarmy stopniowo i w małych ilościach (zwłaszcza produkty pochodzenia zwierzęcego).

Co jest ważne do rozważenia


Należy pamiętać, że przy długotrwałej diecie gryczanej łatwo o hipowitaminozę, gdyż gryka nie zawiera pełnej gamy witamin i minerałów potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania dzień po dniu.

Dieta gryczana powoduje bardzo niskie dzienne spożycie kalorii (ok. 1100 kcal), które jest znacznie niższe niż podstawowy wydatek na narządy wewnętrzne. Z tego powodu organizm jest zestresowany, a procesy metaboliczne w nim zachodzące są spowolnione. Dlatego też dietę gryczaną najlepiej stosować tylko jako dzień rozładowania, łącząc ją z aktywnością fizyczną i prawidłowym trybem życia na co dzień. Ten rodzaj mono-diety jest przeciwwskazany dla osób z cukrzycą, nadciśnieniem, chorobami przewodu pokarmowego, a także dla kobiet w ciąży i karmiących.

Przeczytaj też: Przydatne właściwości awokado