Już dawno ustaliliśmy, że sztywne diety i ograniczenia są szkodliwe dla organizmu, a nadmierne odchudzanie prowadzi do problemów zdrowotnych i skoków na wadze. Pomimo faktu, że naturalność staje się modna i każda szanująca się pani wie już o ruchu body-positive, dziewczyny nadal martwią się o dodatkowe kilogramy, obliczają IG i zastanawiają się nad liczbą kalorii, które zmienią je z dyń w Kopciuszki.
Mit #1: Węglowodany proste są dla Ciebie złe, a węglowodany złożone są dla Ciebie dobre
W rzeczywistości sekret tkwi w ilości. Oczywiście, istnieją oczywiste złe pokarmy, takie jak białe pieczywo czy słodzone napoje gazowane. Takie pokarmy zawierają ogromne ilości cukru i mnóstwo kalorii, a jednocześnie nie zapewniają takiej sytości jak zdrowy posiłek białkowy złożony z piersi kurczaka i chleba pełnoziarnistego. Jednak trzy kilogramy kaszy gryczanej na kolację też nie przyniesie Ci nic dobrego (a co najważniejsze, nie da Ci utraty wagi). Pamiętaj więc, że sztuką dla zdrowego ciała jest umiar we wszystkim.
Mit #2: Aby schudnąć musisz wyeliminować węglowodany z diety
No-carb diety były popularne w pewnym momencie, ponieważ unikanie węglowodanów całkowicie pozwala schudnąć bardzo szybko i na bardzo krótki czas. Ograniczając spożycie zdrowych węglowodanów, ogłaszasz "stan wojenny" na swoim ciele. W ten sposób zbiera wszystkie swoje siły i pozbywa się nadmiaru wody i tłuszczu, ale gdy tylko ponownie wprowadzisz do swojej diety choćby jedno słodkie jabłko, cały cukier powędruje na Twoje nowo wyszczuplone boki. Składnikiem prawdy tego mitu jest to, że węglowodanów naprawdę najlepiej unikać wieczorem, ponieważ niepotrzebnie obciążają one układ trawienny.
Mit #3: Owoce są słodkie, a więc szkodliwe
Owoce były najlepszym przysmakiem dla prymitywnych ludzi od czasów starożytnych, ale wraz z obfitością żywności w krajach rozwiniętych, powstał mit, że są one szkodliwe ze względu na swoją słodycz. Faktem jest, że biały cukier w ciastach i cukier owocowy różnią się charakterem i działaniem na organizm. Nasz mózg potrzebuje cukru i, oczywiście, dla dobrego zdrowia organów i przyjemnego wyglądu, lepiej jest pozyskiwać go z owoców. Wybieraj te najzdrowsze i najbardziej bogate w błonnik: banany, jabłka, pomarańcze, gruszki i inne.
Mit nr 4: Substytuty cukru są zdrowsze od cukru
Rzeczą do rozważenia jest tutaj to, czym dokładnie chcesz zastąpić cukier. Faktem jest, że skoki cukru we krwi są dokładnie to, co prowadzi do przyrostu masy ciała, więc dietetycy zalecają zastąpienie go innymi słodzikami, które dają żywności, że pożądany słodki smak, ale nie powodują, że ciało iść do takiej "burzy emocji". To tak, jakbyś oszukiwał swój mózg: myśli on, że skosztował słodkiego, podczas gdy w rzeczywistości nie następuje skok poziomu cukru. Syntetyczne słodziki może nie powodują huśtawki cukrowej, ale ich częste stosowanie może negatywnie wpływać na wątrobę i nerki - organy, które pomagają eliminować z organizmu szkodliwe substancje i konserwanty (w które bogate są syntetyki). Naturalne słodziki również nie zawsze są zdrową alternatywą dla cukru: miód ma specyficzny smak i w dużych ilościach może powodować alergie, a syropy klonowe i inne są bardzo kaloryczne.
Mit nr 5: Nie można pozwolić sobie na nic "ekstra" podczas restrykcji dietetycznych
W większości przypadków jesteśmy psychicznie uzależnieni od jedzenia, a różne "diety" i ograniczenia żywieniowe mogą być bardzo trudne do przestrzegania. Teoria "dobrego odżywiania" przeraża niewprawnego "żołnierza": trzeba na zawsze usunąć z diety wszystkie szkodliwe produkty. W rzeczywistości, każdy z nas przynajmniej raz, ale nie udało się, a następnie długo obwiniał się za brak siły woli. Zalecamy przeprowadzanie dni "ładowania" raz na półtora do dwóch tygodni. Na przykład, jesz modelową dietę przez 10 dni, a 11 dnia idziesz do ulubionej burgerowni i bierzesz prysznic. Z czasem te dni staną się niepotrzebne, ponieważ Twój organizm przystosuje się do zdrowej żywności: słodycze będą wydawać się zbyt słodkie, a tłuste potrawy nie będą już tak satysfakcjonujące.