Svetlana Zakirova, dyrektor ds. innowacji w firmie Splat: "Zanim doczekamy się świetlanej przyszłości, w której zastępcze zęby będą hodowane w probówkach z naszych własnych komórek macierzystych, warto oszczędzać te, które mamy, rezygnując z niektórych produktów spożywczych i napojów.
Jajecznica i jajka sadzone
"Płynne żółtko jest bardzo lepkim produktem, który powleka zęby i tworzy słabo wypłukany film. Pozostałości jajek przyklejone do szkliwa mogą aktywnie odżywiać florę próchnicową. Dlatego też wielu stomatologów zaleca szczotkowanie zębów po śniadaniu (pół godziny później!), a nie przed porannym posiłkiem.
Pasta do zębów Wonder White Splat
169 ₽Hypnotist Selahatin wybielająca pasta do zębów
1 700 ₽Wybielająca pasta do zębów Stain-Away Himalaya
195 ₽Lodówka do kawy
"W dół z kontrastami i kombinacją gorąca i zimna! Gwałtowna zmiana temperatury podczas jedzenia przyczynia się do niszczenia powierzchni zęba. Idea jedzenia lodów i popijania ich gorącym Americano nie wytrzymuje krytyki. A przepis na glace (kawa z lodami) najwyraźniej kosztował jego wynalazcę sporo pieniędzy.
Chipsy i przekąski
"Pomińmy ich wartość odżywczą i zawartość wszelkiego rodzaju niezdrowych dodatków w produkcie. W tym przypadku interesuje nas tylko skrobia. Bakterie żyjące na naszych zębach tak samo lubią skrobię, jak i cukier. W wyniku swojej aktywności życiowej wydzielają one, jak pamiętamy, kwasy, które są destrukcyjne dla zębów. Ponadto, chrupiące przekąski mogą uszkodzić dziąsła i porysować szkliwo.
Małe, twarde cząsteczki mogą łatwo dostać się między zęby lub do kieszonek dziąsłowych i wywołać proces zapalny. Nie tylko chrupki skrobiowe są szkodliwe, ale także wszelkiego rodzaju przekąski: na przykład chipsy. Aby usunąć cząsteczki jedzenia spomiędzy zębów, konieczne jest nitkowanie. Nitkowanie powinno opierać się na strukturze jamy ustnej - szerokie szczeliny sprawdzą się przy użyciu grubych nici, podczas gdy wąskie szczeliny wymagają cienkich lub bardzo cienkich nici.
Mandarynki, granaty, żurawina i inne kwaśne owoce i jagody
"Kto by wątpił w korzyści płynące z owoców cytrusowych? Szczególnie w sezonie, w którym powszechna witaminizacja askorbinami nabiera tempa. W międzyczasie kwas cytrynowy poważnie niszczy szkliwo zębów. Nawiasem mówiąc, szkody, jakie cukier wyrządza zębom, wynikają właśnie z tego, że bakterie w jamie ustnej chętnie go trawią, wytwarzając w tym procesie kwas. A kwaśne owoce, jak jagody, działają bez "gry wstępnej".
Dentyści w żadnym wypadku nie odradzają jedzenia świeżych mandarynek czy dodawania cytryn do herbaty, ale zalecają picie soku pomarańczowego, granatowego czy żurawinowego przez słomkę, minimalizując tym samym kontakt z zębami. Dobrym pomysłem jest również płukanie jamy ustnej płynem do płukania lub pianką do czyszczenia zębów po posiłku. Pianka zawiera enzymy mlekowe i lukrecję, która zapobiega również odkładaniu się płytki nazębnej aż do następnego posiłku.
Pianka oczyszczająca do zębów i dziąseł 2 w 1 "Malina" Splat
208 ₽Natura Siberica Płyn do płukania ust dla zdrowia zębów i dziąseł
209 ₽Innova Splat Wzmocnienie i naprawa emalii
280 ₽Kostki lodu i lód owocowy
"Jak się okazuje, jest całkiem sporo osób, które lubią skubać kostki lodu z koktajli! I to jest naprawdę zły nawyk. Jeśli to się nie uda, może to doprowadzić do wyszczerbienia zębów i uszkodzenia istniejących wypełnień. W najlepszym przypadku problemy pojawią się w odległej przyszłości. Zęby pokrywają się mikropęknięciami, które z czasem ulegają pogłębieniu.
Lód owocowy to prawdziwa bomba (w złym tego słowa znaczeniu). Masz zimno, które sprawia, że zęby się kurczą, twarde fragmenty smakołyku, cukier, który zwiększa ryzyko próchnicy, kwasy z owoców jagodowych i wreszcie pigmenty, które barwią szkliwo. A combo, indeed!"
Nie musisz rezygnować ze świeżych owoców jagodowych, z drugiej strony, pomimo obecności barwników. Nowoczesne pasty do zębów potrafią poradzić sobie z naturalną bielą Twoich zębów, wykorzystując moc owoców. Na przykład papaina jest enzymem z tropikalnego owocu papai, bromelaina jest enzymem z ananasa, a ficyna jest enzymem z drzewa figowego, które całkiem niedawno zaczęto stosować w pastach do zębów. Enzymy owocowe skutecznie niszczą przebarwioną płytkę nazębną, pomagając utrzymać biel uśmiechu.Ogórki kiszone, ocet
"Chęć chrupania ogórków może być również zaklasyfikowana jako nawyk szkodliwy dla piękna Twojego uśmiechu. Nowoczesne marynaty kupowane w sklepach obowiązkowo zawierają kwas octowy. A tak przy okazji, teraz, gdy mówimy o tym produkcie, ogólnokrajowy romans z octem jabłkowym, który miał miejsce w ostatnich latach, jest alarmujący. Szczególnie podatni na wrażenia zwolennicy Instagram-trendów piją ją łyżeczkami w imię odchudzania (nie mylić z esencją - picie jej jest śmiertelnie niebezpieczne!). Tak, ocet jabłkowy może przyspieszyć trawienie, ale nie pomoże schudnąć. Ale to zrujnuje twoje zęby!
Jeśli Twoje kulinarne lub "wellnessowe" eksperymenty spowodowały znaczną erozję szkliwa i Twoje zęby są bardziej wrażliwe na gorące lub zimne napoje, zaleca się stosowanie pasty do zębów wrażliwych. Zwróć uwagę na innowacyjny składnik - amorficzny hydroksyapatyt wapnia. Jest on w stanie wniknąć w uszkodzone obszary szkliwa i wzmocnić je, działając identycznie jak wypełnienie. Powierzchnia zęba staje się gładsza i bardziej odporna na działanie bakterii i kwasów.
Nasiona słonecznika i dyni
"Istna skarbnica witamin i minerałów w twardej i traumatycznej łupinie. Tych, którzy lubią łuskać nasiona, łatwo poznać po śladach policzków na przednich siekaczach. Ponadto, cząstki łupin często ranią dziąsła, powodując stany zapalne jamy ustnej. Lepiej więc spożywać wszelkie nasiona obrane, posypując nimi np. sałatki i desery. Są smaczne, zdrowe i nie zaszkodzą Twojemu uśmiechowi!
Przy okazji, nie należy testować wytrzymałości zębów mechanicznie, żując łupiny orzechów lub chrząstki kurczaka. Może nawet dojść do złamania zęba trzonowego lub utraty wypełnienia.
Przeczytaj też: Lacanofobia, brumotactylofobia i inne najdziwniejsze fobie żywieniowe