Czasami natłok informacji wprowadza użytkowników w błąd: marketingowcy starają się, aby ich produkt był uwielbiany niezależnie od jego wartości odżywczych, celebryci "podkręcają" zdrowy styl życia wymyślając coraz to nowe zasady żywieniowe. Trudno w tym nurcie znaleźć prawdę i zdrowy rozsądek. Ale są na to szanse. To właśnie zamierzamy zrobić.
Mit #1: Post interwałowy to najlepsza rzecz, jaka mogła ci się przytrafić
Natalia Goncharova, prezes Europejskiego Centrum Odżywiania: "O tej metodzie krążą już legendy: wzmacnianie odporności, leczenie nowotworów czy po prostu odchudzanie - w każdej dziedzinie post interwałowy staje się kamieniem węgielnym.
W rzeczywistości trend ten wywodzi się z Doliny Krzemowej, a następnie został podchwycony przez celebrytów i stał się bardzo popularny w mediach społecznościowych. Zasady postu interwałowego wywodzą się podobno z pracy Yoshinori Osumiego nagrodzonej w 2016 roku Nagrodą Nobla. Ale to jest fałszywe. W swoim badaniu naukowiec opowiedział o autofagii komórkowej (czyli recyklingu własnych niechcianych części) na przykładzie drożdży. Ani słowa o stosowalności metody w odniesieniu do ludzkiego ciała, ani o głodówkach międzyoperacyjnych w pracy - Yoshinori mówił o tym, kiedy przyjechał do Moskwy, aby wygłosić wykład.
Tak więc, dopóki badania wciąż trwają i nie ma dokładnych informacji na temat wpływu postu interwałowego na organizm, zaleca się powstrzymanie się od tej metody. Lepiej jest starać się stosować zbilansowaną dietę, która z pewnością da dobre i długotrwałe rezultaty".
Mit #2: Woda z cytryną przyspiesza metabolizm
Dr Natalia Uzarova, dietetyk: "Często widzisz dziewczyny w restauracjach, które proszą o cytrynę do wody. Prawdopodobnie wierzą, że pomoże to przyspieszyć metabolizm i odtruć organizm.
W rzeczywistości okazuje się, że aby przyspieszyć metabolizm musi się złożyć wiele czynników, woda z cytryną nie pomaga w oczyszczaniu organizmu, a co więcej, nie nasyca nas nawet witaminami. Tak, plasterek cytryny zawiera tylko 3% dziennej wartości witaminy C. Jedyna rzecz, którą robi woda cytrynowa, to niszczenie szkliwa zębów. Bądź selektywny w swoich metodach odchudzania."
Mit #3: Dieta keto pomaga każdemu schudnąć
Natalia Goncharova: "Aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować i otrzymywać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, musi otrzymywać białka, tłuszcze i węglowodany w odpowiednich proporcjach. Tak, dieta keto może pomóc Ci schudnąć, ale musisz wziąć pod uwagę ryzyko.
Na przykład, zwróć uwagę na ogromną liczbę przeciwwskazań. Osoba musi być w pełni zbadana, aby pójść tą drogą. Warto wtedy pomyśleć o poziomie cholesterolu we krwi po tej diecie. Te argumenty są ważkie, więc wskazane jest, aby zwrócić się do bardziej wiarygodne, bezpieczne i skuteczne sposoby odchudzania. Należy jednak najpierw skonsultować się z lekarzem.
Mit numer 4: Gluten jest zły
Natalia Uzarova: "W ogromnej liczbie testów genetycznych na nietolerancję glutenu i laktozy naukowcy doszli do wniosku, że w rzeczywistości niewielki procent ludzi ma chorobę glutenową.
Ale to tylko pokazuje, że warto znać swoje nietolerancje i na nich opierać swoją dietę. Jeśli nierozsądnie odrzucisz gluten, pozbawisz swój organizm witaminy z grupy B.
Aby dowiedzieć się, jak Twój organizm reaguje na gluten, skorzystaj z testów genetycznych, testów immunoglobulinowych G, testów alergicznych lub prowadź dzienniczek żywieniowy i wypracuj empirycznie.
Mit #5: Oddzielne jedzenie to kolejny sposób na szybką utratę wagi
Natalia Goncharova: "Jak wiele trendów, ten przyszedł do nas z Hollywood. Gwiazdy, które były pacjentami naukowca i naturopaty Herberta Sheltona (wyprowadził teorię rozdzielnego jedzenia), schudły, ale w praktyce okazało się, że efekt ten był z redukcji kalorii w połączeniu ze sportem, ale nie z właściwych kombinacji żywności.
Zgodnie z teorią Sheltona, niewłaściwe połączenia pokarmowe prowadzą do fermentacji, a nawet gnicia pokarmu w żołądku. Lista kombinacji jest dość długa i trudna do zastosowania w codziennym życiu. Jednak baza dowodowa dla tej metody nie jest wystarczająco silna, aby stosować ją u mas.
U zdrowej osoby odpowiednia kombinacja enzymów jest wydzielana przez trzustkę, niezależnie od tego, czy dana osoba jadła dziś białka czy węglowodany - wszystko w układzie pokarmowym jest o wiele bardziej rozbudowane. Jeśli jednak enzymy nie są produkowane w wystarczającej ilości, można zastosować metodę Sheltona po konsultacji z lekarzem.
Mit #6: Trenerzy zdrowia nigdy się nie mylą
Natalia Uzarova: "Środowisko zawodowe dietetyków i żywieniowców jest dość sceptycznie nastawione do nowego zawodu, który zyskuje na popularności. Z jednej strony nigdy nie jest za dużo nawoływań do zdrowego stylu życia, ale z drugiej strony, z powodu braku wiedzy z zakresu biochemii, wiele zaleceń żywieniowych trenerów zdrowia jest sprzecznych ze zdrowym rozsądkiem i zasadami działania układu pokarmowego. Powinieneś dokładnie sprawdzać informacje uzyskane w sieci, nawet jeśli uważasz, że osoba, która je zamieściła, nie może się mylić."
Mit #7: Żywność o zerowej kaloryczności przyspieszy utratę wagi
Natalia Gonczarowa: "W przyrodzie nie istnieje żywność o ujemnych kaloriach - wszystko, co spożywamy, w ten czy inny sposób dostarcza energii naszemu organizmowi. Chodzi o to, że jakość i ilość tej energii jest inna.
Jednym z kluczowych pojęć w utracie wagi jest równowaga energetyczna: jeśli ilość energii, którą otrzymujesz z pożywienia jest równa ilości, którą przeznaczasz na czynności życiowe, waga będzie stała w miejscu. Dlatego też, jeśli więcej poświęcimy na czynności życiowe, zaczniemy chudnąć.
P.S.: Czy nadal wierzysz w te mity? Jeśli tak, to czas z tym skończyć. Lepiej jest naprawdę zaprzyjaźnić się ze swoim ciałem i dbać o nie, niż zamieniać je w królika doświadczalnego.
Przeczytaj też: Jak sprawdzić, czy Twoje ciało potrzebuje detoksu: opinia eksperta