Co to jest kolagen?
Z naukowego punktu widzenia kolagen jest białkiem fibrylarnym, które stanowi podstawę tkanki łącznej organizmu i zapewnia jej wytrzymałość, elastyczność i jędrność. Organizm ludzki jest zdolny do syntezy kolagenu, ale po 25-30 roku życia proces ten ulega stopniowemu spowolnieniu. Może to prowadzić do zmian związanych z wiekiem: pojawiają się zmarszczki, owal twarzy staje się mniej wyraźny, a ryzyko urazów (np. złamań lub zwichnięć) wzrasta wielokrotnie.
Natalija Goncharova (@nataliy.wellness), dietetyk, prezes Europejskiego Centrum Medycyny Żywienia: "Aby uniknąć niedoboru kolagenu i pobudzić organizm do produkcji kolagenu, zaleca się rozpoczęcie przyjmowania kolagenu w formie suplementu diety. Powinien być przyjmowany jako kurs co najmniej jeden miesiąc, potem trzeba zrobić przerwę i suplementacja może być powtórzona. Idealnie, oczywiście, należy skonsultować się z lekarzem przed podjęciem go. Mimo wszystkich pozytywnych właściwości kolagenu, posiada on również przeciwwskazania: indywidualna nietolerancja na składniki, ciąża i laktacja.
Jak wszystkie białka, kolagen składa się z trzech aminokwasów (glicyny, hydroksyproliny i argininy). Rodzaj kolagenu zależy od sekwencji aminokwasów i ich struktury molekularnej. W przyrodzie występuje ich ponad 20, ale dla zdrowia i urody wyróżniają się trzy główne:
- Typ 1 - przede wszystkim jest dobry dla skóry (wyrównuje zmarszczki, zwiększa elastyczność i jędrność), a następnie jest dobry dla tkanek łącznych i kości;
- Typ 2 - na stawy i ścięgna;
- Typ 3 odpowiada za ogólny stan komórek skóry i nie jest stosowany samodzielnie, ale często w połączeniu z kolagenem typu 1, ponieważ uzupełnia mniejsze struktury.
Okazuje się więc, że typy 1 i 3 mają silne działanie odmładzające, a typ 2 odpowiada za odbudowę stawów, chrząstek, ścięgien i dysków.
Bardzo ważne jest również zwrócenie uwagi na pochodzenie kolagenu. Może być:
- zwierzęcy - otrzymuje się go w wyniku obróbki skór i stawów bydlęcych;
- morski - otrzymuje się go z łusek, skóry ryb i innych części organizmów morskich;
- roślinny (najrzadszy rodzaj) - gluten pobiera się z zarodka nasion zbóż (np. pszenicy), poddaje się go hydrolizie, a uzyskane elementy poddaje się fermentacji.
Publikacja od EVALAR (@evalar_en)
Irina Martyanova, ekspert firmy Evalar:
"Kolagen morski jest uważany za maksymalnie biodostępny, ponieważ jego skład biochemiczny jest identyczny z białkiem ludzkim. Ponadto cząsteczki kolagenu morskiego mają mniejszą masę, dzięki czemu są łatwo wchłaniane przez organizm.Kolejną cechą wyróżniającą kolagen morski jest to, że jest on bezwonny i neutralny w smaku. Kolagen w proszku nie zawiera sztucznych barwników i jest rozpuszczalny w wodzie aż do uzyskania półprzezroczystości. Może być dodawany do wszystkich rodzajów napojów: nie tylko do wody, ale także do soków lub smoothies, jak również do gorącej herbaty lub kawy: kolagen zachowuje swoje użyteczne właściwości nawet w wysokich temperaturach. Dodatkowo kolagen w proszku może być wykorzystywany podczas gotowania np. naleśników. Krótko mówiąc, nie jest zabronione mieszanie go z jedzeniem.
Przepis na smoothie "zaspokoić głód": zmiksuj w blenderze wodę kokosową (250 ml), banana (jednego), pomarańczę (jedną), daktyle bez pestek (trzy sztuki) i kolagen morski w proszku Evalar (6 g). Otrzymasz obfite smoothie, które może być zdrową przekąską. To smoothie zadba również o napięcie, jędrność i blask Twojej skóry. View this post on InstagramPublikacja od EVALAR (@evalar_en)
Tabletki, proszek, marmolada czy jako napój - który kolagen jest najlepszy?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ każda forma kolagenu ma swoje mocne i słabe strony, ważne są również Twoje osobiste preferencje.
Irina Martyanova:
"Istnieje wiele form kolagenu. "Evalar oferuje trzy wygodne formy, z których każdy może wybrać najbardziej odpowiednią dla siebie: proszek (kolagen morski); kapsułki (hydrolizowany kolagen z witaminą C); jagody marmolady.Najbardziej znaną opcją dla wszystkich są tablety. Wykonane są z kolagenu pochodzenia zwierzęcego, wyprodukowanego we Francji. Jedna tabletka zawiera 1000 mg peptydów kolagenowych.
Na tej samej zasadzie działają kolagenowe pianki do żucia (jedna tabletka zawiera 500 mg). Można je wygodnie zabrać ze sobą do pracy, w podróż służbową lub na wakacje. Nie wymagają one napojów. Są też świetnym zamiennikiem słodyczy dla osób z apetytem na słodycze - jagody z marmoladą są pyszne i jednocześnie niskokaloryczne. W jednej jagodzie znajduje się tylko 13 kcal!
Sea Collagen zawiera peptydy kolagenu rybiego z Japonii. Występuje w wysokiej dziennej dawce 6000mg. Surowcem jest skóra ryb morskich (lub pacyficznych), które żyją w naturalnych wodach. Ponadto, przy wyborze surowca, Evalar bierze pod uwagę, że musi on być produkowany z gatunków ryb o najwyższej zawartości białka. Do szczelnie zamkniętego opakowania dołączona jest łyżka miarowa (czerpak), za pomocą której bardzo wygodnie jest odmierzyć potrzebną ilość kolagenu.
Chciałabym podkreślić, że nie jest ważny rodzaj kolagenu - pierwszy czy drugi. Najważniejsze jest to, że jest to kolagen hydrolizowany. Po dostaniu się do organizmu jest rozbijany na najmniejsze cząsteczki (peptydy) i natychmiast zaczyna być wchłaniany, a miejsca w organizmie, które mają jego dotkliwy niedobór, są natychmiast uzupełniane.
Innym ważnym punktem: skład musi być uzupełnione o witaminę C dla lepszego wchłaniania, jak również w celu wspierania produkcji naszego własnego kolagenu - tworzenie aminokwasów. Znajdziesz tę witaminę we wszystkich trzech naszych formach kolagenu, ale to, czego nie zawiera, to laktoza i gluten."
Natalia Goncharova (@nataliy.wellness), dietetyk, prezes Europejskiego Centrum Medycyny Żywienia:
"Jest też płynny, czy jak to się nazywa, gotowy kolagen, ale nie polecałabym go brać, bo taki produkt zawiera konserwanty, bo płyn trzeba jakoś przechowywać, żeby się nie zepsuł. Znacznie lepiej jest przyjmować sproszkowany kolagen morski. View this post on InstagramPublikacja od EVALAR (@evalar_en)
Kiedy należy przyjmować kolagen i w jakiej dawce?
Japonia jest jednym z najbardziej renomowanych krajów produkujących kolagen, a ich doświadczeniu można zaufać w 100%. Naukowcy z Kraju Wschodzącego Słońca zalecają przyjmowanie go rano na pusty żołądek lub przed snem, bez mieszania z jedzeniem. Jednak tylko Twój lekarz może udzielić Ci najlepszej porady, jak przyjmować kolagen.
Irina Martyanova:
"Na wszystkich naszych opakowaniach kolagenu znajduje się obowiązkowy akapit "Zalecenia dotyczące stosowania", który wyraźnie określa, ile tabletek, marmolad lub gałek i ile razy dziennie należy je przyjmować. Jeśli chodzi o dawkowanie, to do niedawna japońscy eksperci twierdzili, że dzienna dawka kolagenu powinna wynosić od 3000 do 5000 mg. Obecnie zalecana dzienna dawka wynosi 5000 mg lub więcej (jest to szczególnie ważne dla osób powyżej 40 roku życia). W rzeczywistości Japończycy przyjmują kolagen nieprzerwanie, bez kursów czy przerw, od 16-20 roku życia. Posiadają produkty o stężeniu 25 000 mg kolagenu na porcję. Ale dla nas, ludzi z Rosji, lepiej nie eksperymentować w taki sposób i robić wszystko pod nadzorem lekarza".Podsumowując
I tu właściwie jest odpowiedź na pytanie postawione na samym początku: suplement kolagenowy ma pozytywny wpływ na skórę (wyrównuje koloryt skóry, wyrównuje zmarszczki, napina kontury twarzy), stymuluje produkcję kolagenu, wzmacnia i pobudza wzrost włosów i paznokci, zwiększa wytrzymałość kości, przyspiesza gojenie się ran i rekonwalescencję po innych urazach, zwiększa ruchomość stawów, a nawet pomaga pokonać cellulit i rozstępy. Ten ostatni fakt został udowodniony przez zespół niemiecko-brazylijskich naukowców, którzy przez sześć miesięcy przyglądali się zmianom zachodzącym w skórze, ciele i ogólnie w organizmie kobiet w wieku od 24 do 50 lat, które przyjmowały kolagen (co oznacza, że będziesz w dobrej formie przed Nowym Rokiem!). W ciągu sześciu miesięcy u głównej grupy kobiet nastąpiła poprawa gęstości skóry, a widoczność pomarańczowego korzenia zmniejszyła się o ponad 10%.