Data:31 maja 2025 8:27

Jak dieta wpływa na przedwczesne starzenie się?

Opinia eksperta
Olga Shuppo, dyrektor naukowy sieci klinik immunorehabilitacji i medycyny prewencyjnej Grand Clinic "Niewiele osób wie, że to właśnie dieta może mieć poważny wpływ na rozwój procesów starzenia się człowieka. Ale najpierw zrozummy, czym jest starzenie się organizmu i jak mu przeciwdziałać".

Starzenie się jest obecnie postrzegane jako ostatni etap stresu i utożsamiane z chorobą. Współczesna medycyna nauczyła się radzić sobie z wieloma chorobami, co oznacza, że starzenie się również można leczyć.

Należy zauważyć, że starzenie się stało się znacznie młodsze. Już od 25-30 roku życia ludzie mogą być bardziej wycieńczeni, z bardziej zaawansowanymi procesami starzenia, niż 50-60-latkowie, którzy wcześniej rozwinęli swoje zasoby adaptacyjne.

Starzenie się jest spowodowane zakwaszeniem przestrzeni międzykomórkowej i przewlekłym stanem zapalnym w tkankach, czyli tymi samymi procesami, które są prowokowane przez błędy w różnych nawykach żywieniowych. Gdy przestrzeń międzykomórkowa ulega zakwaszeniu, funkcje wewnątrzkomórkowe komórki ulegają osłabieniu, co prowadzi do jej śmierci lub ograniczenia (lub wypaczenia) funkcji. W przekroju całego organizmu, dysfunkcja komórek oznacza ogólne starzenie się organizmu.

Starzenie się jest również spowodowane dysfunkcją mitochondriów, organelli komórkowych, które dostarczają nam energii w procesie oddychania tlenowego, tzw. naturalnych akumulatorów energii. W warunkach zakwaszenia mitochondria przechodzą na ekonomiczny sposób przemiany materii, produkują mało energii, w wyniku czego cierpią procesy detoksykacyjne, przestrzeń międzykomórkowa jest "zatkana" i jeszcze bardziej utleniona. W rezultacie powstaje błędne koło.

Jaka jest właściwa dieta?


Dieta może zarówno odmłodzić Twoje ciało, jak i przedwcześnie je postarzyć. Oto lista nawyków żywieniowych i pokarmów, z których należy zrezygnować już teraz.

  • Przestań nadużywać węglowodanów prostych
, takich jak cukier, pieczywo, dżemy i słodycze. Jeśli spożywasz zbyt dużo węglowodanów, mitochondria przestawiają się na inny rodzaj metabolizmu, co prowadzi do zakwaszenia komórek. Kwas gromadzi się w tkankach, powodując przewlekły stan zapalny. Mikronaczynia są wtedy spazmowane, mniej tlenu i składników odżywczych jest dostarczanych do tkanek, co jeszcze bardziej pogłębia niedotlenienie (brak tlenu), komórka staje się "ospała, niekompetentna" i rozwija się przedwczesne starzenie całego organizmu. Badania wykazały, że po spożyciu pokarmów zawierających węglowodany proste przez sześć godzin, odporność organizmu zmniejsza się również o 50%.
  • Zapomnij opodjadaniu między posiłkami

  • . Każda przekąska podnosi poziom insuliny i glukozy we krwi. Gdy nie robimy długich przerw od jedzenia (ciągle podjadamy), insulina utrzymuje się we krwi na wysokim poziomie - dochodzi do insulinooporności, która może prowadzić do rozwoju cukrzycy. Choroba ta bezpośrednio koreluje z przedwczesnym starzeniem się na poziomie komórkowym i cielesnym.
  • Odstępy między posiłkami powinny wynosić co najmniej 4 godziny, średnio 4-6 godzin.

  • Dla niektórych, z pewną genetyką, odstępy do 7 godzin są optymalne. Aby ustalić optymalne odstępy między posiłkami i osiągnąć zdrową długowieczność, przeprowadza się badania genetyczne.
  • Pozbądź się nadmiaru owoców.

  • Jest to kolejna przyczyna przedwczesnego starzenia się. Wysoka zawartość fruktozy prowadzi do zwiększonego obciążenia insuliną i zakwaszenia organizmu. W wielu wyrobach cukierniczych dla diabetyków w rosyjskich sklepach znajduje się fruktoza: cóż - to prawdziwa bomba atomowa. W swoim działaniu na organizm jest nawet gorsza od glukozy, gdyż ma działanie prozapalne i zwiększa stan zapalny w organizmie.
  • Brak wody w pożywieniu i między posiłkami.

  • Gdy występuje niedobór wody, cierpią na tym procesy detoksykacyjne. Komórka nie jest płukana i gromadzą się w niej toksyny. W warunkach przewlekłego stanu zapalnego i zatrucia komórka ulega starzeniu. Im więcej takich komórek gromadzi się w organizmie, tym szybciej się on starzeje.
  • Nadmierne spożycie alkoholu

powoduje również przedwczesne starzenie się organizmu. Dwa kieliszki wina tygodniowo to dopuszczalna dawka dla kobiety, aby uniknąć tego procesu.

Dieta odmładzająca


Olga Shuppo: "Z wiekiem metabolizm zwalnia, gromadzi się coraz więcej komórek starzejących się, a w tkankach odkładają się kwasy. Dlatego z wiekiem należy przejść na dietę bardziej alkaliczną - taką, w której przede wszystkim powinny dominować warzywa

. Należy je spożywać na surowo, gotowane i duszone. W idealnym przypadku powinno to być do 1 kg dziennie. "Alternatywnie, można dodać mrożone warzywa do swojej diety, takie jak zielony groszek w sałatce lub zupie, lub jeść je osobno. Po pierwsze, mrożone warzywa zachowują wszystkie witaminy i minerały, a po drugie, chłód, który się z nich wydobywa, sprawi, że twoje receptory będą patrzeć na jedzenie nieco inaczej, ale ze znakiem plusa" - mówi Eleanor Donaldson, ekspert Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetycznego.

Koniecznie łącz warzywa, doprawiając je olejem roślinnym zawierającym tłuszcze omega-3

, które są eliksirem młodości. Jednak spożycie omega-6, który znajduje się głównie w tłuszczach zwierzęcych, powinno być zmniejszane wraz z wiekiem.

Jeśli chodzi o białka, idealne jest spożywanie białego mięsa

. Z wiekiem należy ograniczyć spożycie czerwonego mięsa w diecie lub pozostawić je najwyżej raz w tygodniu. "Czerwone mięso może być obecne w Twojej zbilansowanej diecie, ale nie więcej niż 500 gramów tygodniowo. I jeszcze jedna uwaga: wybieraj chudsze części i używaj zdrowszych metod gotowania, grillowanie jest jedną z opcji" - radzi Victoria Taylor, starszy dietetyk w organizacji charytatywnej British Heart Foundation.

Najlepiej wyeliminować z diety produkty mleczne - dotyczy to nadmiaru serów, mleka i twarogów.

Optymalnym wyborem dla młodości naszego ciała jest tęcza na talerzu i różnorodność składników pożywienia

. Im więcej odmian warzyw, zbóż i tak dalej, tym bardziej zróżnicowana będzie nasza mikrobiota jelitowa, a co za tym idzie, tym silniejszy będzie nasz system odpornościowy. W końcu jelita to 70% zdrowia układu odpornościowego człowieka, jego długowieczności i młodości.

Czytaj też: To jest podstęp: jak psychoterapia, seks i uroda są ze sobą powiązane?