Wszyscy przyzwyczailiśmy się do mówienia o wrogu numer jeden naszego zdrowia i szczupłości, czyli glutenie, ale jest jeszcze lektyna, która jest kontrowersyjnym graczem w naszej diecie. Z jednej strony produkty zawierające lektyny są super zdrowe i bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, ale z drugiej strony mogą mieć drastycznie negatywne skutki.
Olena Manovska, terapeuta, dietetyk, ekspert Coral Club:
"Lektyny to białka, które mają tendencję do przyklejania się do cząsteczek cukrów i węglowodanów i, z grubsza rzecz biorąc, niszczą wszystko na swojej drodze. Na przykład, jelita i ich mikroflora, lub alternatywnie, wchłanianie mikroelementów może zostać zakłócone. Ale to wszystko stanie się, jeśli nie będziesz kontrolować i przekraczać spożycia lektyn. Małe ilości w diecie, z drugiej strony, są dobre dla zdrowia.Pokarmy bogate w lektyny:
- rośliny strączkowe (obejmuje to również nerkowce i orzeszki ziemne, soję i czerwoną fasolę);
- kukurydza;
- ziarna i pełne ziarna;
- produkty mleczne;
- ziemniaki;
- pomidory;
- bakłażany;
- dynię;
- jagody goji;
- słodką paprykę;
- jajka;
- owoce morza;
- banan;
- grejpfrut;
- czekolada;
- kawa.
Istnieją różne klasyfikacje lektyn. Przykładowo, dzieli się je ze względu na pochodzenie: roślinne i zwierzęce, a także ze względu na budowę: wśród lektyn zwierzęcych wyróżnia się typ C, który charakteryzuje się obecnością strukturalnie homologicznej domeny wiążącej węglowodany. Niektóre z nich są nieszkodliwe, podczas gdy inne, takie jak te zawarte w fasoli, mogą powodować nieprzyjemne skutki, jeśli są niewłaściwie przygotowane.
Największa zawartość lektyn znajduje się w skórce i nasionach. Aby to ograniczyć, wystarczy usunąć nasiona i skórkę.Jeśli nie jest odpowiednio przygotowany... Jaki jest ten właściwy?! Najprostszym sposobem na zmniejszenie zawartości lektyn w orzechach, zbożach i sfermentowanej żywności jest ich namoczenie. Zmienia to strukturę lektyn i czyni je mniej szkodliwymi. Z drugiej strony, gatunki psiankowate mają najwięcej lektyn w skórce, a ich usunięcie zmniejsza liczbę lektyn dwukrotnie. Kiełkowanie, fermentacja i obróbka cieplna (gotowanie pod ciśnieniem lub w wodzie) również rozkładają lektyny i stają się one bezpieczne dla jelit.
Dieta bez lektyn
Celem diety bez lektyn jest ograniczenie do minimum spożywania pokarmów bogatych w lektyny. Jest mało prawdopodobne, że będziesz w stanie całkowicie je wyeliminować, i nie ma takiej potrzeby, ponieważ stanowią one niewielkie obciążenie dla przewodu pokarmowego, zwiększając tym samym możliwości trawienne organizmu.
Dozwolone produkty spożywcze na diecie bezektynowej:
- kalafiora i białej kapusty;
- grzyby
- ignamy;
- szparagi;
- marchewki;
- ananasa;
- jabłka;
- pomarańcze i cytryny;
- zioła (pietruszka, koperek, bazylia, kolendra, rukola);
- ryby (łosoś, halibut);
- mięso (wołowina, jagnięcina, królik, indyk, kaczka, kurczak)
- krewetki i małże;
- awokado;
- wodorosty;
- seler.
Kristina Zyryanova, dermatolog, kosmetolog, dietetyk w Le Colon Beauty Institute, skin mentor w Biologique Recherche: "Moim zdaniem "korzyści" płynące z diety bez lektyn są w dużej mierze powszechnym trendem, na którego poparcie nie ma wystarczających dowodów. Faktem jest, że lektyny znajdują się w wielu produktach spożywczych (rośliny strączkowe, zboża i warzywa pestkowe). Okazuje się więc, że jeśli całkowicie wyeliminować lektyny z diety, to po prostu nie pozostaje nic do jedzenia. Dlatego zdrowsze jest ograniczenie ilości spożywanych lektyn i częstotliwości ich spożywania.
Należy również pamiętać o tym, że podczas gotowania żywności zawierającej lektyny, część ich szkodliwych właściwości zostaje utracona, ponieważ są one rozkładane. Dlatego w przypadku spożywania produktów bogatych w lektyny, można rozważyć opcje kulinarne: spożywać dany produkt na surowo lub po ugotowaniu.
Podsumowując, jeśli dana osoba ma ewidentną nietolerancję lektyn i problemy jelitowe, warto przyjrzeć się lektynom. Weganie, którzy czerpią białko głównie ze zbóż i roślin strączkowych, są w tym przypadku szczególnie zagrożeni. Optymalnym rozwiązaniem jest indywidualne podejście, a jeśli nie ma oczywistych problemów z GI, stosuj zbilansowaną dietę, kontrolując ilość spożywanych lektyn."
Czytaj też: Jakie witaminy brać i co robić, by nie zarazić się koronawirusem?