Data:31 maja 2025 8:14

Dieta bez lektyn: dobra, zła czy modna?


Wszyscy przyzwyczailiśmy się do mówienia o wrogu numer jeden naszego zdrowia i szczupłości, czyli glutenie, ale jest jeszcze lektyna, która jest kontrowersyjnym graczem w naszej diecie. Z jednej strony produkty zawierające lektyny są super zdrowe i bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, ale z drugiej strony mogą mieć drastycznie negatywne skutki.

Olena Manovska, terapeuta, dietetyk, ekspert Coral Club:

"Lektyny to białka, które mają tendencję do przyklejania się do cząsteczek cukrów i węglowodanów i, z grubsza rzecz biorąc, niszczą wszystko na swojej drodze. Na przykład, jelita i ich mikroflora, lub alternatywnie, wchłanianie mikroelementów może zostać zakłócone. Ale to wszystko stanie się, jeśli nie będziesz kontrolować i przekraczać spożycia lektyn. Małe ilości w diecie, z drugiej strony, są dobre dla zdrowia.

Pokarmy bogate w lektyny:

  • rośliny strączkowe (obejmuje to również nerkowce i orzeszki ziemne, soję i czerwoną fasolę);
  • kukurydza;
  • ziarna i pełne ziarna;
  • produkty mleczne;
  • ziemniaki;
  • pomidory;
  • bakłażany;
  • dynię;
  • jagody goji;
  • słodką paprykę;
  • jajka;
  • owoce morza;
  • banan;
  • grejpfrut;
  • czekolada;
  • kawa.
To, ile gramów lektyn dziennie należy spożywać, jest kwestią indywidualną. Ich ilość w diecie ustalana jest indywidualnie i dokonywana przez specjalistę.

Istnieją różne klasyfikacje lektyn. Przykładowo, dzieli się je ze względu na pochodzenie: roślinne i zwierzęce, a także ze względu na budowę: wśród lektyn zwierzęcych wyróżnia się typ C, który charakteryzuje się obecnością strukturalnie homologicznej domeny wiążącej węglowodany. Niektóre z nich są nieszkodliwe, podczas gdy inne, takie jak te zawarte w fasoli, mogą powodować nieprzyjemne skutki, jeśli są niewłaściwie przygotowane.

Największa zawartość lektyn znajduje się w skórce i nasionach. Aby to ograniczyć, wystarczy usunąć nasiona i skórkę.

Jeśli nie jest odpowiednio przygotowany... Jaki jest ten właściwy?! Najprostszym sposobem na zmniejszenie zawartości lektyn w orzechach, zbożach i sfermentowanej żywności jest ich namoczenie. Zmienia to strukturę lektyn i czyni je mniej szkodliwymi. Z drugiej strony, gatunki psiankowate mają najwięcej lektyn w skórce, a ich usunięcie zmniejsza liczbę lektyn dwukrotnie. Kiełkowanie, fermentacja i obróbka cieplna (gotowanie pod ciśnieniem lub w wodzie) również rozkładają lektyny i stają się one bezpieczne dla jelit.


Dieta bez lektyn

Celem diety bez lektyn jest ograniczenie do minimum spożywania pokarmów bogatych w lektyny. Jest mało prawdopodobne, że będziesz w stanie całkowicie je wyeliminować, i nie ma takiej potrzeby, ponieważ stanowią one niewielkie obciążenie dla przewodu pokarmowego, zwiększając tym samym możliwości trawienne organizmu.

Dozwolone produkty spożywcze na diecie bezektynowej:

  • kalafiora i białej kapusty;
  • grzyby
  • ignamy;
  • szparagi;
  • marchewki;
  • ananasa;
  • jabłka;
  • pomarańcze i cytryny;
  • zioła (pietruszka, koperek, bazylia, kolendra, rukola);
  • ryby (łosoś, halibut);
  • mięso (wołowina, jagnięcina, królik, indyk, kaczka, kurczak)
  • krewetki i małże;
  • awokado;
  • wodorosty;
  • seler.


Kristina Zyryanova, dermatolog, kosmetolog, dietetyk w Le Colon Beauty Institute, skin mentor w Biologique Recherche: "Moim zdaniem "korzyści" płynące z diety bez lektyn są w dużej mierze powszechnym trendem, na którego poparcie nie ma wystarczających dowodów. Faktem jest, że lektyny znajdują się w wielu produktach spożywczych (rośliny strączkowe, zboża i warzywa pestkowe). Okazuje się więc, że jeśli całkowicie wyeliminować lektyny z diety, to po prostu nie pozostaje nic do jedzenia. Dlatego zdrowsze jest ograniczenie ilości spożywanych lektyn i częstotliwości ich spożywania.

Należy również pamiętać o tym, że podczas gotowania żywności zawierającej lektyny, część ich szkodliwych właściwości zostaje utracona, ponieważ są one rozkładane. Dlatego w przypadku spożywania produktów bogatych w lektyny, można rozważyć opcje kulinarne: spożywać dany produkt na surowo lub po ugotowaniu.

Podsumowując, jeśli dana osoba ma ewidentną nietolerancję lektyn i problemy jelitowe, warto przyjrzeć się lektynom. Weganie, którzy czerpią białko głównie ze zbóż i roślin strączkowych, są w tym przypadku szczególnie zagrożeni. Optymalnym rozwiązaniem jest indywidualne podejście, a jeśli nie ma oczywistych problemów z GI, stosuj zbilansowaną dietę, kontrolując ilość spożywanych lektyn."

Czytaj też: Jakie witaminy brać i co robić, by nie zarazić się koronawirusem?