Co wpływa na produkcję kolagenu?
Ekaterina Krivtsova, endokrynolog z Kliniki Gen87: "Wchłanianie kolagenu (jak każdego innego leku) zależy od stanu przewodu pokarmowego, od cech genetycznych i indywidualnych, takich jak wrażliwość lub nietolerancja. Osoby z upośledzoną zdolnością filtracyjną nerek lub wątroby muszą przyjmować kolagen ostrożnie lub całkowicie go unikać. Wszystkie te czynniki wpływają na to, że u niektórych osób kolagen wchłania się słabo, a u innych działa bardzo skutecznie. Dlatego przed zażyciem leków lub witamin skonsultuj się z lekarzem w sprawie swojego stanu zdrowia." Jekaterina Buzina, endokrynolog z Kliniki Nowoczesnej Kosmetologii Julii Szczerbatowej, dodaje: "Jakość kolagenu w organizmie zależy również od poziomu hormonów płciowych. Kolagen jest syntetyzowany z aminokwasów, witaminy C i mikroelementów, więc jeśli któregoś z elementów zabraknie, łańcuch zostaje przerwany i kolagen przestaje spełniać swoją funkcję. Pierwszą oznaką tego jest krwawienie z dziąseł i pojawienie się niewielkich siniaków. Dzieje się tak dlatego, że nawet najmniejsze naczynia mają w swojej strukturze włókna kolagenowe i jeśli zostaną zranione i pęknięte przez niewielkie uderzenie z zewnątrz (np. szczoteczką do zębów lub lekkim dotykiem), pozostają po nich ślady.
W jakiej postaci kolagen jest lepiej przyswajalny?
"Warto zaznaczyć, że dużą rolę odgrywa forma podania kolagenu. Preparaty mogą być płynne, do żucia w postaci cukierków oraz w postaci kapsułek. Płynne są szybciej wchłaniane, ale mogą też mieć skutki uboczne. Pamiętaj, że kolagen może powodować dodatkowe problemy zdrowotne u osób z zaburzoną funkcją wątroby. Przyjmowanie kolagenu na własną rękę jest nie tylko bezużyteczną, ale czasami szkodliwą praktyką" - mówi Ekaterina Krivtsova. Strawność leków zależy również od enzymów w organizmie, jak mówi Ekaterina Buzina: "Aby cząsteczka polipeptydu kolagenu, który jest raczej dużych rozmiarów, zamieniła się w małe aminokwasy, systemy enzymatyczne człowieka muszą dobrze działać. Jeśli nie są w stanie sobie z tym poradzić, kolagen z suplementu diety staje się tylko dodatkowym obciążeniem dla przewodu pokarmowego i prowadzi do gnicia i namnażania się flory gnilnej. Oczywiście, strawność kolagenu w tym przypadku będzie bardzo niska. Jeśli jednak dana osoba nie ma problemów z systemem enzymatycznym, produkty są wchłaniane i pomagają organizmowi w syntezie własnego kolagenu.
W jakim wieku należy rozpocząć przyjmowanie preparatów kolagenowych?
"Po 30 roku życia produkcja kolagenu spada, a po 45 roku życia osiąga szczyt w dół. Dlatego przyjmowanie kolagenu jest prawdopodobnie konieczne, ale odpowiednią dawkę powinien przepisać lekarz po przeprowadzeniu badań" - mówi Elena Kondrasheva, kosmetolog i twórczyni Cosmomedica by Doctor Kondrasheva.
Jak skuteczny jest kolagen zawarty w bulionie kostnym?
"Kości i stawy są źródłem pewnych aminokwasów, mikroelementów i przeciwutleniaczy, które są niezbędne do syntezy kolagenu, zdrowia wątroby i utrzymania układu odpornościowego. Specyfika rosołu polega na tym, że zawarte w nim białko jest już rozłożone, łatwo strawne i nie wymaga idealnego poziomu kwasowości soków trawiennych, enzymów czy stanu błon śluzowych. Taki rosół gotuje się od 12 do 36 godzin na bardzo małym ogniu, można dodać odrobinę octu jabłkowego lub soku z cytryny" - mówi Elena Kondrasheva. "Od czasów starożytnych, w Azji, na Wschodzie i w Europie, uważano za prawidłowe przyjmowanie naturalnych form kolagenu jako części rozsądnej diety. Na przykład, nasze babcie polecały właśnie rosoły wołowe, na Wschodzie jedzą haszysz, aby odzyskać siły po urazach i uszkodzeniach układu mięśniowo-szkieletowego, a w Azji Południowo-Wschodniej preferują zupę z płetwy rekina" - wspiera Ekaterina Krivtsova.
Przeczytaj też: Stań się piękna z InStyle: jak pozbyć się trądziku z dnia na dzień i plam w ciągu miesiąca