Leonie HanneDrugi rok z rzędu przystosowujemy się do wyższego poziomu stresu i choć organizm dobrze radzi sobie z przetrawieniem pandemicznych wieści
, nie zaszkodzi wprowadzić dodatkowe zasoby, aby wesprzeć wewnętrzną równowagę na wiosnę. Poziom serotoniny i dopaminy (neuroprzekaźników odpowiedzialnych za pozytywny nastrój) można podnieść nie tylko poprzez ćwiczenia, seks i inne zachęcające aktywności. Dobry nastrój jest bezpośrednio związany z tym, co jemy. Zgodnie z dowodami naukowymi, prawie 90% serotoniny jest wytwarzane w przewodzie pokarmowym, a bakterie jelitowe pomagają w produkcji "hormonu szczęścia". Logiczne jest założenie, że kiedy mikroorganizmy przewodu pokarmowego są szczęśliwe, my również jesteśmy szczęśliwi. Co zatem dodać do swojej diety, aby uszczęśliwić swoją mikrobiotę?Co to są psychobiotyki
Leonie HanneNajpierw zrozummy, czym probiotyki różnią się od prebiotyków. Probiotyki to żywe mikroorganizmy, a prebiotyki to związki organiczne. Pierwsze z nich są potrzebne do zasiedlenia jelita korzystną mikroflorą, podczas gdy drugie służą do odżywiania już istniejących korzystnych bakterii.
Psychobiotyki nazywane są probiotykami i prebiotykami, które mają bezpośredni wpływ na relacje między jelitami a mózgiem, a w szczególności na produkcję neuroprzekaźników" - wyjaśnia Donna Davies, dietetyk i specjalista ds. zdrowia jelit w Klinice Mayo. - Badania potwierdzają, że brak równowagi bakteryjnej w jelitach nie tylko powoduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe, ale także przyczynia się do niepokoju, trudności z koncentracją i innych nieprzyjemnych skutków. Dieta, która obejmuje spożywanie dużej ilości sfermentowanej żywności, wspomaga zdrowie jelit, co jest korzystne dla całego organizmu. Psychobiotyki stymulują przemianę materii, wspomagają pracę mózgu, stabilizują nastrój i pomagają w walce ze stresem.
Aby zrozumieć, jak to działa, dietetyk sugeruje zrozumienie połączenia jelita z mózgiem i jak psychobiotyki są zaangażowane.Jak jelita są połączone z mózgiem
Kate HudsonNerw błędny jest bezpośrednią linią komunikacji między mózgiem a brzuchem, podróżując praktycznie przez całe ciało. Ten szlak komunikacyjny działa w obu kierunkach: cokolwiek dzieje się w żołądku, może wpływać na mózg - i odwrotnie.
Probiotyki żyjące w przewodzie pokarmowym wpływają na nasz stan emocjonalny na wiele sposobów. Po pierwsze, jak już wiemy, mikroflora jelitowa jest odpowiedzialna za metabolizm substancji biorących udział w syntezie ważnych neuroprzekaźników, takich jak serotonina, dopamina, kwas gamma-aminomasłowy (GABA), katecholaminy i acetylocholina, które z kolei wpływają na myśli, uczucia i zachowanie.
Gwyneth PaltrowPo drugie, mikrobiota chroni ścianę jelita, wzmacniając błonę śluzową i osłaniając krwiobieg przed szkodliwymi mikrobami. Po trzecie, probiotyki są mobilizowane przez układ odpornościowy do tłumienia toksyn i patogenów. Procesowi temu może towarzyszyć namnażanie się cytokin prozapalnych, co jest nieprzyjemne dla ogólnego stanu zdrowia, ale stanowi niezbędny krok w przywracaniu zdrowia.
Z drugiej strony, negatywne tło emocjonalne może zmienić rytm pracy przewodu pokarmowego i prowadzić do przewlekłych problemów trawiennych
. Stres zwiększa ryzyko wystąpienia reakcji zapalnych, które mogą prowadzić do poważnych powikłań jelitowych. "Aby uniknąć doprowadzenia do dogłębnych badań i przejścia na tabletki, należy zawczasu zadbać o środki zapobiegawcze, z których najprostszym jest obfite dodanie do swojego menu sfermentowanej żywności" - nalega dr Davies.Co jeść, żeby mieć dobry nastrój
Bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus helveticus i Bifidobacterium longum to dwa najczęściej badane rodzaje probiotyków, które mieszczą się w definicji psychobiotyków. Produkty i suplementy zawierające te bakterie polecane są wszystkim tym, którym zależy na pozbyciu się stanów lękowych, poprawie jakości snu i nastroju. Udowodniono, że te psychobiotyki wspomagają system reakcji organizmu na stres, ponieważ obniżają poziom kortyzolu.
Lacto- i bifidobakterie występują naturalnie w organizmie, dostają się do jelit z mlekiem matki, a oprócz wspierania układu nerwowego natura przypisała im wiele innych ważnych funkcji. Regulują pracę przewodu pokarmowego, łagodzą objawy zespołu jelita drażliwego, wspomagają układ odpornościowy, zmniejszają przewlekłe stany zapalne, zwalczają szkodliwe bakterie, pomagają usuwać toksyny z tkanek komórkowych i wytwarzają enzymy antyoksydacyjne
.Z wiekiem, z uwagi na mniej optymalne warunki środowiskowe, warto pielęgnować zamiłowanie do probiotyków. Bakterie kwasu mlekowego wywołują proces fermentacji, a więc występują w kefirze, twarogu, kwaśnym mleku, serze, maślance, jogurcie (dla osób z nietolerancją laktozy, z mleka sojowego, kokosowego i migdałowego) oraz żywności fermentowanej - np. fermentowanych warzywach, kombucha, zupie miso na bazie fermentowanej pasty sojowej.
Probiotyki są również stosowane w suplementach w celu regulacji mikrobioty jelitowej i wzmocnienia układu odpornościowego. Wybór jest nieskończony, ale pamiętaj, aby przeczytać instrukcję przy zakupie probiotyków: niektóre bakterie mogą zachować swoje zalety tylko wtedy, gdy są przechowywane w lodówce.
Czytaj więcej: 4 powody, dla których nie chudniemy, ale przybieramy na wadze, nawet jeśli pijemy wodę