Początek roku przynosi wiele pytań dotyczących odżywiania. Niektórzy ludzie walczą, aby znaleźć sposób, aby jeść mniej kalorii bez upuszczania spożycie żywienia. Jedzenie mniej żywności może prowadzić do mniej składników odżywczych, w tym witamin i minerałów, ale jak można mieć udanej diety odchudzającej bez zmniejszenia dziennego spożycia witamin i minerałów?
Oczywiście, odpowiedź na to pytanie zależy w dużej mierze od diety, ale jeden napój może być bardzo pomocne w tym bardzo trudnym okresie roku.
Yerba Mate jest doskonałym źródłem nie tylko witamin, ale także minerałów i innych składników odżywczych. Ten tradycyjny południowoamerykański napój zawiera witaminy A, C, E, B1, B2, B5, niacynę (B3), a także ważne minerały, takie jak wapń, magnez, cynk, żelazo, mangan, selen, potas i fosfor. Wszystkie te ważne składniki odżywcze są niezbędne do utrzymania zdrowego życia i mają zasadnicze znaczenie dla pozyskiwania energii, co jest kluczowym elementem każdej diety.
Pochodzące z subtropikalnej części Ameryki Południowej, z północno-wschodniej Argentyny, Boliwii, południowej Brazylii, Urugwaju i Paragwaju, liście yerba mate zawierają kofeinę, która dodaje energii i zapewnia wiele innych korzyści zdrowotnych. Badania sugerują, że yerba mate może pomóc w regulacji poziomu cholesterolu, zwiększając poziom HDL i zmniejszając LDL. Naukowcy uważają również, że picie naparów z yerba mate może również zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Yerba Mate można uznać za jedno z najzdrowszych ziół, ponieważ naukowcy stwierdzili, że trudno jest znaleźć roślinę, która dorównuje mate pod względem wartości odżywczych. Mate jest bardziej odżywcza niż zielona herbata, a badania wykazały, że mate może przewyższyć wszystkie powszechnie stosowane stymulanty, takie jak kawa, zielona herbata, orzech kola, kakao i guarana, ponieważ dostarcza więcej energii i wartości odżywczych.