Data:31 maja 2025 8:41

Stosowanie CLA w celu utrzymania utraty wagi

Jeśli jesteś zainteresowany zakupem suplementu CLA, z pewnością ucieszy Cię wiadomość, że sprzężony kwas linolowy (CLA) ma związek nie tylko z utratą wagi. Badania wykazały również, że CLA może również pomóc zwiększyć odporność dzięki udowodnionym właściwościom antyoksydacyjnym, a także przynieść korzyści sportowcom, zwiększając beztłuszczową masę mięśniową i tempo przemiany materii.

Przyjrzyjmy się bliżej, w jaki sposób CLA może wspomóc Twoje cele związane z utratą wagi.

Według Michaela W. Pariza, czołowego badacza CLA z University of Wisconsin-Madison, "Nie sprawia, że duże komórki tłuszczowe stają się małe. To, co raczej robi, to powstrzymuje małą komórkę tłuszczową przed staniem się dużą." CLA osiąga tę reakcję poprzez zwiększanie wrażliwości na insulinę, dzięki czemu kwasy tłuszczowe i glukoza mogą przechodzić przez błony komórek mięśniowych i z dala od tkanki tłuszczowej[2]. Z tymi informacjami, niektórzy lekarze doszli do wniosku, że CLA może być najlepszy, gdy jest stosowany jako suplement po diecie.

Badania Pariza wykazały ponadto, że kiedy dietetycy zaprzestali diety i odzyskali wagę, ci, którzy suplementowali CLA "częściej zyskiwali mięśnie, a nie tłuszcz. [3]”

Oprócz utrzymywania komórek tłuszczowych na niskim poziomie, badania wykazały również, że regularna suplementacja CLA może zwiększyć uczucie pełności[4], zwiększyć energię spalania tłuszczu podczas snu w nocy[5] oraz zmniejszyć otyłość brzuszną i masę tłuszczu w organizmie u osób z nadwagą i umiarkowaną otyłością.

Jeśli chcesz rozpocząć suplementację CLA, zawsze ważne jest, aby skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji nowym produktem.

1]Cesano A, Visonneau S, Scimeca JA, et al. Przeciwstawne działanie kwasu linolowego i sprzężonego kwasu linolowego na ludzkiego raka prostaty u myszy SCID. Anticancer Res 1998;18:1429-34. [2]Sprzężony kwas linolowy i miażdżyca u królików Lee K.N.; Kritchevsky D.; Pariza M.W. Food Research Institute, Dept. Food Microbiology/Toxicology, University of Wisconsin-Madison, 1925 Willow Drive, Madison, WI 53706 USA Atherosclerosis (Irlandia), 1994, 108/1 (19-25). 3]Lawson, RE, Moss, AR & Givens, DI (2001) Rola produktów mlecznych w dostarczaniu sprzężonego kwasu linolowego do diety człowieka: przegląd. Nutrition Research Reviews 14, 153-172. 4]European Journal of Clinical Nutrition, październik 2003 r. 5]Amerykańskie Towarzystwo Żywienia, wrzesień 2007