Data:31 maja 2025 8:21

6 wegańskich blogerów dzieli się swoimi sekretami, jak zrobić pysznie gładki koktajl proteinowy

Ten artykuł jest sponsorowany przez Naturade.

Kiedy jesteś weganinem, czasami zakłada się, że trudno ci dostarczyć sobie białka, ponieważ nie możesz jeść produktów mięsnych. Ale koktajle proteinowe i smoothie z dodatkiem białka to świetny sposób na dostarczenie sobie potrzebnych składników odżywczych.

Jesteś weganinem i chcesz poznać kilka pomysłów? Myślisz o przejściu na weganizm i chcesz wiedzieć, jakie masz możliwości? Zwróciliśmy się o pomoc do sześciu wegańskich blogerów i influencerów, aby poznać ich sekrety robienia najlepszych koktajli proteinowych i smoothies.

Kiedy już będziesz gotowy, aby wypróbować te wskazówki i triki, mamy dla Ciebie dwa smaczne przepisy z wykorzystaniem proszków proteinowych VeganSmart Organic All-in-One Nutritional Shake firmy Naturade. Dwie miarki dostarczają 20 gramów białka roślinnego, pełnowartościowych produktów spożywczych, błonnika, prebiotyków, witamin i minerałów przy zaledwie 140 kaloriach!

6 sekretów koktajli proteinowych, które powinieneś znać

Wysokiej jakości blender jest kluczem

Pinelopi Kyriazi z Maninio.com pije koktajl proteinowy co dwa dni na śniadanie, a także po ćwiczeniach. A kiedy nie pije koktajli proteinowych, spożywa białko z zielonych warzyw (takich jak szpinak i jarmuż), orzechów, tofu i kiełków. Dodaje do koktajli te liściaste zieleniny, a także mleko roślinne (jej ulubionymi są mleko migdałowe i owsiane) i różne owoce. Możesz nawet włączyć orzechy, mówi, ale będziesz musiał użyć wysokiej jakości blendera, aby uzyskać kremową konsystencję, gdy wszystko zostanie zmiksowane razem. "Ja używam blendera Vitamix i mieszam koktajl z lodem" - mówi.

Używaj mleka roślinnego

Kiedy Areina Plowden, wegańska szefowa kuchni i vlogerka znana jako The Vegan Foode, wypija od czasu do czasu koktajl proteinowy (upewnia się, że dostarcza wystarczającą ilość białka poprzez różne przepisy), zawsze dodaje do niego mnóstwo owoców i warzyw. Preferuje truskawki, ananasa, jabłka i jarmuż - tylko świeże i organiczne. Nie chcesz, aby w trakcie jedzenia pojawiła się kasza, która czasem się zdarza, nawet jeśli używasz blendera? The Vegan Foode sugeruje dodanie mleka migdałowego lub konopnego podczas miksowania. (Ona uwielbia swój blender Hamilton Beach).

Nie zapomnij o dodaniu lodu

Holly Gray z ThisWifeCooks.com pije koktajle proteinowe od czasu do czasu, ale większość jej białka pochodzi z szerokiej gamy warzyw, ziaren, fasoli, owoców, orzechów, innych wysokobiałkowych produktów, takich jak tempeh, tofu i seitan oraz mleka roślinnego. Jeśli dopiero zaczynasz pić koktajle proteinowe jako dodatek do posiłku, Gray sugeruje zacząć od większej ilości owoców, a następnie powoli włączać więcej zieleniny. "Gorzki smak niektórych zielenin może początkowo być nieco zniechęcający, więc lepiej dać swojemu podniebieniu czas na dostosowanie się" - mówi. Kiedy Gray przygotowuje koktajl lub smoothie, używa blendera KitchenAid o dużej mocy i zawsze dodaje lodu. Jeśli chodzi o dodawanie "mleka", preferuje mleko migdałowe, ale sugeruje również dodanie wody lub soku.

Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji

Alejandra z PiloncilloyVainilla.com i BrownSugarandVanilla.com pije koktajl proteinowy co drugi dzień. Ona dodaje białko w proszku, orzechy, owoce, warzywa i nasiona. "Lubię najpierw dodać płyn, potem garść zieleniny, potem owoc, awokado lub inne warzywa, a następnie białko w proszku lub boostery" - mówi. Aby uzyskać pożądaną gładką konsystencję, długo miksuje, używając swojego niezawodnego blendera Vitamix. Alejandra przedkłada mleko migdałowe i mleko z nerkowców nad inne opcje i używa mnóstwa jagód, bananów i awokado. "Smakują wyśmienicie z białkiem o smaku czekoladowym" - kontynuuje. Jej sekretnym składnikiem, którego niewiele osób używa, jest kalafior! Od czasu do czasu dodaje też ekstrakt z wanilii.

Cedzenie, aby uniknąć grudek i żwiru

Podczas gdy Kelly Allen z OurTransitionalLife.com czerpie swoją zwykłą dawkę białka z takich składników jak quinoa, białko sojowe i proszek, kiedy robi koktajl proteinowy, dodaje białko grochu, szpinak, a nawet odrobinę syropu klonowego. Brzmi pysznie? Ona również filtruje lub przesiewa napój, aby uniknąć grudek i żwiru. Jej ulubionym blenderem jest Kenwood Smoothie Maker, ale nie używa lodu. Jej koktajle zazwyczaj składają się z mleka owsianego, mrożonych jagód i bananów, szpinaku i białka w proszku.

Zmień wszystko za pomocą Smoothie Bowl

Lauren Yakiwchuk z JustinPlusLauren.com czerpie białko głównie z pełnowartościowej żywności, takiej jak tofu, tempeh, seitan i pszenica, ale ma tendencję do robienia owocowych smoothie i smoothie bowls z mrożonych bananów prawie codziennie. "Czasami dodaję [sproszkowane masło orzechowe], ponieważ zawiera więcej białka, a mniej tłuszczu i kalorii" - mówi. Jej zdaniem idealny shake składa się z dwóch mrożonych bananów, niesłodzonego waniliowego mleka migdałowego i albo mrożonych truskawek, albo mrożonego ananasa. Jest prosty w przygotowaniu i pyszny, dodaje. "Robię go również w formie smoothie bowl, z dodatkiem banana, wiórków kokosowych, nasion chia, jagód goji i kaszy gryczanej" - wyjaśnia. Jej ulubionym blenderem jest Magic Bullet, w którym szybko przyrządza koktajle z proszków proteinowych i wody.

Przepis na czekoladowo-bananowy koktajl proteinowy

SKŁADNIKI:

    2 miarki VeganSmart Chocolate Fudge 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego 2 łyżki stołowe masła orzechowego 1 banan 1 łyżeczka cynamonu 1 szczypta imbiru nasiona chia

INSTRUKCJE:

Umieść wszystkie składniki w blenderze lub robocie kuchennym i miksuj, aż będą gładkie i kremowe. Ciesz się!

Bardzo Jagodowy Poranny Smoothie Przepis

SKŁADNIKI:

    2 miarki VeganSmart Vanilla Creme 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego 1 banan, pokrojony w plasterki i zamrożony 1 ½ szklanki mieszanych mrożonych owoców jagodowych

INSTRUKCJA:

Umieść wszystkie składniki w blenderze lub robocie kuchennym i mieszaj aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Ciesz się!