Groch dostarcza białka i energii. Więc nie jest zaskoczeniem, że suplementy białka grochu stały się jednym z ulubionych produktów dla sportowców na całym świecie. Dobrze znany jako bogate źródło białka, groch oferuje wiele korzyści w porównaniu do białek zwierzęcych i innych białek roślinnych, w tym trzy ważne aspekty dla sportowców i każdego, kto ćwiczy regularnie.
Po pierwsze, brak alergenów sprawia, że białko grochu jest doskonałym suplementem potreningowym dla sportowców, którzy mogą mieć trudności z innymi rodzajami białka. Niektórzy ludzie uważają soję i inne źródła białka za trudne do strawienia, ale ze względu na swój unikalny skład, groch, pepisum sativum, okazał się być jednym z najbardziej strawnych źródeł białka dostępnych.
Jako jedna z niewielu wegetariańskich alternatyw, białko grochu jest wolne od powszechnych alergenów i jest izolatem białka, który zawiera imponującą ilość 28 gramów łatwostrawnego białka. Wykazano, że odżywki białkowe na bazie soi, serwatki, jajek i zwierząt mogą wywoływać reakcje alergiczne u niektórych osób, a potencjał reakcji alergicznych może wzrastać przy wielokrotnym stosowaniu. Ze wszystkich dostępnych odżywek białkowych, białka grochu wywołują najmniej reakcji alergicznych.
Po drugie, groch zawiera enzym, który rozkłada białka, pomagając poprawić ogólne trawienie. Optymalne trawienie jest niezbędne dla osób aktywnych, aby zmaksymalizować wyniki i poprawić ogólny stan zdrowia.
Wreszcie, białko grochu zawiera idealną kombinację niezbędnych aminokwasów w celu zwiększenia wydajności sportowej. Białko grochu zawiera lizynę, która może pomóc zrównoważyć poziom azotu w mięśniach, argininę, która wspomaga metabolizm mięśni i zdrowe serce, glutaminę, która może pomóc przywrócić równowagę azotu po ciężkim treningu, oraz leucynę, izoleucynę i walinę, aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach, które mogą pomóc w utrzymaniu tkanek podczas ćwiczeń.