Witamy w najnowszym napoju zdrowotnym pochodzącym z natury: wodzie brzozowej. Najnowszy "gorący towar" w sklepach ze zdrową żywnością, woda brzozowa jest nadal obca dla wielu konsumentów. Zróbmy więc krótki przegląd tego niesamowitego naturalnego napoju.
Co to jest "woda brzozowa"?
Popularna w krajach bałtyckich, takich jak Estonia, Łotwa i Litwa, a także w krajach skandynawskich, woda brzozowa jest łagodnie słodkim napojem, który można uznać za elektrolit, ponieważ ten cienki, podobny do syropu napój oferuje wiele korzyści dla zdrowia. Do składników odżywczych wody brzozowej należą: witamina C, wapń, potas, fosfor, mangan, magnez, sód, cynk i żelazo. Jej gładki, jedwabisty sok, który smakuje podobnie do syropu klonowego, choć jest znacznie lżejszy, od setek lat jest pity jako tonik zdrowotny w celach leczniczych, a także jako suplement diety, dzięki swoim właściwościom odtruwającym, przeciwzapalnym i oczyszczającym.
Jak powstaje?
Podobnie jak w przypadku produkcji syropu klonowego, drzewa są ścinane na wiosnę, po ustąpieniu mrozów. Aby wydobyć płyn z drzewa, wykonuje się prosty proces. W odległości około trzech stóp od podstawy drzewa wierci się otwór pod kątem do góry. Sok zacznie wypływać niemal natychmiast i jest zwykle zbierany do pojemnika lub dużej butelki, tworząc świeżą wodę brzozową.
Jakie są korzyści dla zdrowia?
Woda brzozowa jest bogata w witaminy, minerały, proteiny i aminokwasy, dzięki czemu przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Badania sugerują, że ten pożywny napój może pomóc regulować poziom cholesterolu, promować czystszą i jaśniejszą skórę, wspierać zdrowie wątroby, zmniejszać bóle stawów, wspomagać odchudzanie i zmniejszać liczbę ubytków.