Mangostan nie bez powodu nazywany jest potęgą antyoksydantów. Ten tropikalny owoc jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy zwanych ksantonami. Powszechnie znane jako "królowa owoców", przeciwutleniacze mangostanu pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami, wysoce reaktywnymi związkami, które zakłócają zdolność komórek do normalnego funkcjonowania. Soki i suplementy z mangostanu są bardzo popularne na całym świecie, a wyniki nowego badania potwierdzają ich zdrową reputację.
Najnowsze badanie pokazuje, że sok z mangostanu ma właściwości przeciwzapalne, które mogą okazać się cenne w zapobieganiu rozwojowi chorób serca i cukrzycy u otyłych pacjentów. Opublikowane w BioMed Central's Open Access Nutrition Journal, badanie opisuje, w jaki sposób sok z egzotycznego "superowocu" obniżył poziom białka C-reaktywnego. Dr Jay Udani, M.D. z Medicus Research w Kalifornii, pracował z zespołem badaczy, aby przeprowadzić randomizowane, podwójnie zaślepione badanie kontrolowane placebo. Powiedział: "U osób pijących ponad pół litra soku z mangostanu dziennie, stopień redukcji poziomu CRP był statystycznie istotny - redukcja o 1.33mg/L w porównaniu do wzrostu o 0.9mg/L w grupie placebo". Stan zapalny, mierzony tutaj przez CRP, jest predyktorem chorób sercowo-naczyniowych i prekursorem zespołu metabolicznego. Zmniejszenie stanu zapalnego u osób otyłych jest celem leczenia, a naturalne leczenie może być lepsze od innych metod leczenia, które mogą nieść ze sobą ryzyko skutków ubocznych.
Większość soków z mangostanu zawiera od 1,600 do 2,500 jednostek ORAC na uncję soku. Wiele produktów zawiera mangostan zmieszany z acai, goji, jagodami, granatem i czarną wiśnią, tworząc silny antyoksydacyjny i pyszny sok.