Jedzenie o odpowiednich porach może wpłynąć na sukces w odchudzaniu. Nic nowego, większość ludzi wie, że jedzenie we wczesnych godzinach jest najlepszą strategią dla tych, którzy próbują schudnąć. Nowe badania potwierdzają, że osoby, które jedzą większe posiłki w późniejszych godzinach dnia, prawdopodobnie schudną mniej niż osoby, które jedzą we wczesnych godzinach dnia.
Autorzy badania Marta Garaulet i dr Frank Scheer, dyrektor medycznego programu chronobiologii w Brigham and Women's Hospital w Bostonie, obserwowali 420 osób w Hiszpanii podczas 20-tygodniowego programu odchudzania. Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy: osoby wcześnie jedzące, które jadły lunch przed godziną 15:00 i osoby późno jedzące, które jadły lunch po godzinie 15:00. W Hiszpanii lunch jest największym posiłkiem w ciągu dnia, zawierającym około 40% dziennej dawki kalorii.
Badanie opublikowane w International Journal of Obesity wykazało, że osoby spożywające lunch wcześnie straciły średnio o 25% więcej wagi niż osoby spożywające go późno, jak twierdzi Scheer. Naukowcy przyjrzeli się wydatkom energetycznym, składowi diety, hormonom apetytu i długości snu. Czynniki te były podobne w obu grupach, prowadząc autorów do wniosku, że czas dużego posiłku był źródłem powolnej utraty wagi.
Naukowcy uważają, że wyniki są spowodowane zdolnością organizmu do radzenia sobie z glukozą, rodzajem cukru, który zwykle pochodzi z węglowodanów. Późno jedzący w badaniu wykazali znacznie wyższy poziom HOMA, wskaźnik oporności na insulinę, który jest używany do identyfikacji cukrzycy. Twój system jest w stanie lepiej radzić sobie z wyższym poziomem glukozy rano, pobierając cukier z krwi i wykorzystując go jako energię.