Data:31 maja 2025 8:12

Whey vs Whey Isolates - jaka jest różnica?

Suplementy białkowe serwatki są uważane za jedno z najlepszych źródeł białka do budowy mięśni i spalania tłuszczu. Powodem jego sukcesu jest to, że białko serwatkowe ma jedną z najlepszych ocen białka pod względem składu aminokwasów i strawności. Serwatka zawiera niezbędne aminokwasy i aminokwasy rozgałęzione, które mogą pomóc w zwiększeniu ilości aminokwasów dostępnych w organizmie w procesie wzrostu mięśni, znanym również jako synteza białek mięśniowych.

Jednak niektórzy ludzie mogą znaleźć to trochę skomplikowane, aby wybrać i kupić odpowiedni suplement serwatki tak często zalecane przez dietetyków i trenerów fitness. Niektóre produkty są oznaczone jako izolaty serwatki, podczas gdy inne są koncentraty serwatki. Jaka jest między nimi różnica? Który z nich jest lepszy?

Główną różnicą odżywczą między białkiem koncentratu serwatki a izolatem serwatki jest ilość białka, laktozy i tłuszczu. Na przykład, koncentrat białka serwatkowego w proszku zawiera średnio około 12% białka, 70% laktozy i około 1,5% tłuszczu mlecznego. Z drugiej strony, izolat białek serwatkowych zawiera ponad 90% białka, mniej niż 1% laktozy i tylko 0,5% tłuszczu mlecznego. Nasuwa się więc kolejne pytanie: jak to się dzieje?

Izolat białka serwatkowego powstaje w wyniku przefiltrowania białka serwatkowego przez mikrofiltr w celu usunięcia laktozy i popiołu z produktu. W wyniku tego unikalnego procesu powstaje produkt o znacznie wyższej zawartości białka niż zwykłe białko serwatkowe, a także bogaty w immunoglobuliny, alfa-laktoalbuminę, beta-laktoalbuminę i inne czynniki wzmacniające odporność. Ze względu na charakter serwatki, proces oczyszczania odbywa się w niskiej temperaturze, metodą suszenia rozpyłowego, bez użycia rozpuszczalników, co zapewnia, że końcowy rezultat jest produktem naturalnym i wolnym od chemikaliów.

Białko serwatkowe buduje beztłuszczową masę ciała poprzez wspomaganie produkcji białek mięśniowych, co jest szczególnie ważne po intensywnym treningu.