Jabłka, mango, ananasy, figi, morele, żurawina to tylko niektóre z owoców, które można przekąsić z torebki. Suszone owoce mogą być doskonałą alternatywą, jeśli szukasz zdrowej przekąski. Zamień chipsy, cukierki, czy batoniki czekoladowe na zdrowe przekąski z suszonych owoców.
Suszone produkty owocowe oferują wiele korzyści zdrowotnych. Większość naturalnych produktów zawiera więcej błonnika niż świeże owoce. Na przykład, suszone morele zawierają 6,5 grama błonnika na filiżankę, podczas gdy świeże morele tylko 3,1 grama. Filiżanka rodzynek zawiera 5,4 grama błonnika w porównaniu do 1,4 grama w przypadku winogron bezpestkowych.
Dodatkowo suszone owoce zawierają bardzo duże ilości składników odżywczych. Większość wody jest usuwana z suszonych owoców, co sprawia, że składniki odżywcze są skondensowane w małym opakowaniu. Europejska Rada ds. Informacji o Żywności donosi, że suszone owoce takie jak morele, rodzynki, śliwki i figi zawierają duże ilości beta karotenu, witaminy E, niacyny, żelaza, magnezu, potasu i wapnia.
Suszone owoce zawierają niewiele lub nie zawierają tłuszczu. Zawierają również znaczną ilość kalorii w porcji, co czyni je naturalnym źródłem energii dla sportowców. Są również dobrym suplementem dla osób pragnących zdrowo przytyć. Wreszcie, suszone owoce oferują inne zalety w porównaniu do świeżych owoców, takie jak dłuższy okres przydatności do spożycia i poręczność.
Jedyną czerwoną flagą jest ilość kalorii. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, suszone owoce powinny być spożywane z umiarem, ponieważ zawierają znacznie więcej kalorii na porcję niż świeże owoce. Niektóre suszone owoce zawierają cukry dodane w procesie przetwarzania, które zwiększają ich kaloryczność. Naturalne, organiczne suszone owoce bez dodatków oferują znacznie więcej korzyści zdrowotnych.