Żywność o ujemnych kaloriach - mit czy rzeczywistość?
Większość ekspertów uważa, że teoria, że każde jedzenie może być negatywne przez jego kalorii jest pozbawiony obiektywnych argumentów, ponieważ każdy pokarm składa się z białek, tłuszczów i węglowodanów. A wszystkie powyższe składniki są same w sobie źródłem energii. "W rzeczywistości istnieje tylko jeden wyjątek - woda" - wyjaśnia Olena Manovska, terapeuta, dietetyk i ekspert Coral Club. - Nie zawiera ani białek, ani tłuszczów, ani węglowodanów". Jak zatem możemy wyjaśnić pojawienie się list żywności o ujemnej wartości kalorycznej?
"Jak wiemy, trawienie niektórych pokarmów wymaga energii" - wyjaśnia Jelena Manovska - "a są takie produkty, których strawienie może wymagać więcej energii niż same dostarczają. Pokarmy o wysokiej zawartości błonnika, o których wiadomo, że powodują, że organizm spędza więcej czasu, a zatem zużywa więcej energii na ich trawienie, są najczęściej w tej kategorii. To właśnie w takich przypadkach może pojawić się ten minus w kaloriach: na przykład, organizm potrzebuje więcej kalorii do strawienia jednego selera niż dostarcza.
Lista pokarmów o ujemnej wartości kalorycznej
Zgodnie z powyższym podejściem, ogórki, seler, szpinak, szparagi, brokuły, cukinia, cebula, czosnek, liście sałaty, zioła (koper, pietruszka, bazylia), czerwona ostra papryka, słodka papryka, marchew, buraki, kalafior, bakłażan, rzodkiew, rzepa, pomidory, owoce cytrusowe, jabłka i inne mogą być uznane za produkty warunkowo ujemne kalorii.
Jak widać, lista jest dość duża i zróżnicowana, ale te pokarmy powinny być spożywane z dodatkiem białka. Preferowane są również niskokaloryczne, na przykład: gotowane mięso z kurczaka, gotowana wołowina, chude ryby i różne owoce morza.Tylko prawidłowo łącząc produkty niskokaloryczne lub ujemnie kaloryczne z tymi produktami, które dostarczą organizmowi materiału strukturalnego lub budulcowego (białka, tłuszcze i węglowodany) oraz zaspokoją dzienne zapotrzebowanie na witaminy i mikroelementy, a także z aktywnością fizyczną, możliwe jest zmniejszenie masy ciała i unormowanie metabolizmu. To właśnie zaburzenia metaboliczne prowadzą do nadwagi, otyłości i zespołu metabolicznego.
Top 7 pokarmów z ujemnymi kaloriami
Nr 1: woda
Najbardziej oczywistym produktem na tej liście jest czysta woda. Jak wiadomo, nie ma on kalorii. "Zrozummy, co to jest kaloria" - wyjaśnia Jelena Manowska. - Jest to ilość energii potrzebna do ogrzania 1 grama wody o 1 stopień. Łatwo to obliczyć: jeśli wypijesz zalecane dwa litry wody w ciągu dnia (powiedzmy, temperatura +17 °C), twój organizm będzie musiał ogrzać ją do temperatury 37 °C, wydając na to około 40 kcal (obliczenia w tym przypadku wyglądają następująco: 2,000 ml x 20 °C = 40,000 kalorii, czyli 40 kcal).
Nr 2: ogórki
Ogórek jako produkt jest w pewnym sensie uniwersalny: powszechnie dostępny, atrakcyjny cenowo, nie uczula i jest bezpieczny dla organizmu (można go jeść w nieograniczonych ilościach). Składa się ona prawie w całości z wody, która usuwa toksyny z organizmu. Oprócz wody, ogórki zawierają również beta-karoten, witaminy A, B1, B2, C, kwas foliowy, potas, magnez, sód i inne minerały, a także błonnik, który poprawia mikroflorę jelitową.
Nr 3: grejpfrut
Wręcz przeciwnie, włączenie grejpfruta do diety (jako produktu niskokalorycznego) pomoże wypłukać nadmiar płynów i ujędrnić naczynia krwionośne.
Nr 4, 5: seler i marchew
Kolejny niezbędnik w diecie niskokalorycznej. "Na 100 gramów tego warzywa jest 14 kalorii" - mówi Natalia Golodnova, dietetyk i konsultant zawodowy w Privileged. - Jednocześnie uważa się, że wydatek energetyczny na trawienie selera będzie dwukrotnie większy, tj. 28 kalorii. Należy również uwzględnić marchewkę, która "dostarcza" organizmowi około 10 kalorii. Do strawienia selera potrzeba 12 kalorii.
Nr 6: wodorosty
Jest to kolejny produkt dla osób poszukujących niskokalorycznego menu. 100 gramów kiszonego kelpu zawiera tylko ok. 49 kcal oraz mnóstwo witamin i minerałów: witaminę A, witaminy z grupy B, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, aminokwasy, a także jod. A kwas alginowy w wodorostach jest najlepszym adsorbentem.
Nr 7: przyprawy
Według Natalii Holodnovej, papryka chili, korzeń imbiru, czosnek i inne przyprawy są pokarmami o ujemnej wartości kalorycznej, głównie dlatego, że są gorące. Pikantne potrawy sprzyjają wytwarzaniu ciepła, a tym samym wydatkowaniu energii.
"Istnieje również interesująca uwaga boczna: niektóre negatywne kalorii żywności są znane w celu poprawy problematycznych chorób skóry. Szczególnie skuteczne są pokarmy, które zawierają: kwasy tłuszczowe omega-3 (ryby morskie, brokuły, brukselka, nasiona lnu), przeciwutleniacze (zielona herbata, czarne porzeczki, borówki), beta-karoten i błonnik (warzywa i świeże zioła, zwłaszcza marchew, pietruszka i seler)" - mówi Natalia Hołodnova.Pomimo wstępnej listy pokarmów o ujemnych kaloriach, ważne jest, aby zrozumieć, że tworzenie każdej diety jest dość złożonym i wysoce zindywidualizowanym procesem. Powinien zająć się tym profesjonalny dietetyk, który weźmie pod uwagę wzrost, wagę, płeć, wiek, obecność jakichkolwiek chorób lub predyspozycji dziedzicznych, charakterystykę zawodową oraz poziom dziennego wydatku energetycznego. Dopiero po przeanalizowaniu wszystkich tych czynników można opracować i sformułować dietę, która nie tylko pomoże Ci pozbyć się nadwagi, ale także poprawi Twoje zdrowie.
Przeczytaj też: Co to jest dziennik żywieniowy i dlaczego jest potrzebny: Odpowiedzi dietetyka