Opinia eksperta
Inna Reshetova, lekarz ogólny w Centrum Zdrowia Verba Mayr w Austrii "Każdy wie, jak ważna jest odporność: im silniejszy jest układ immunologiczny organizmu, tym łatwiej jest mu się oprzeć wirusom, radzić sobie ze stresem i pracować w warunkach zwiększonego obciążenia. Ale układ odpornościowy również potrzebuje naszego wsparcia. Jedną z przyczyn osłabiających funkcje obronne organizmu jest niedobór witamin, który może wystąpić o każdej porze roku.Opinia eksperta
Konstantin Karuzin, lekarz medycyny sportowej, neurochirurg i współtwórca systemu bioniq "Nie jest tajemnicą, że witaminy wymagają stałego przyjmowania i monitorowania, ponieważ przyjmowanie ich bez zrozumienia proporcji składników jest bezużyteczne, a czasem nawet szkodliwe. Zanim zaczniesz przyjmować witaminy, musisz dokładnie zrozumieć, czego potrzebujesz i w jakich dawkach. Dlatego też nie należy przepisywać sobie różnych witamin i suplementów diety, ale wykonać badanie krwi, które pozwoli określić, czego potrzebuje nasz organizm.Układ odpornościowy zwykle osiąga szczyt swoich możliwości w okresie chłodów, kiedy to zaczyna się zimna pogoda i niedobór witamin. Jednak nawet latem mechanizmy obronne organizmu wymagają stałego monitorowania i uzupełniania zasobów witamin. Jak rozpoznać, że Twój układ odpornościowy szwankuje?
Inna Reshetova:
"Regularne uczucie zmęczenia, apatia, ciągłe objawy przeziębienia i problemy z oddychaniem sygnalizują ostry niedobór witaminy C. Należy pamiętać, że organizm nie jest w stanie sam go wytworzyć, dlatego musi być przyjmowany z pożywieniem lub w postaci suplementów. Witamina C nie jest trudna do znalezienia: znajduje się w kwasie askorbinowym owoców cytrusowych, czarnej porzeczki, dzikiej róży i kiwi.
Konstantin Karuzin: "Witamina C sama w sobie jest silnym antyoksydantem, ale dodatkowo witamina C wzmacnia działanie innych antyoksydantów. Wspomaga układ odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki. Wspomaga wchłanianie żelaza, dzięki czemu utrzymuje poziom hemoglobiny.
Inna Reshetova:
"Po dłuższej chorobie do witaminy C najlepiej dodać tokoferol (lub witaminę E). Ma silne działanie przeciwzapalne, regeneruje uszkodzone komórki i przywraca funkcje ochronne do normy. Występuje w olejach roślinnych, pełnych ziarnach, migdałach i nasionach słonecznika. Witamina A, znajdująca się w fasoli, czerwonych warzywach (papryka, pomidory, marchew) i pomarańczowych owocach, może również pomóc w zwalczaniu niepożądanych bakterii.Równie ważne są witaminy z grupy B. Odpowiadają za układ nerwowy i trawienie, pomagając w pełnym wchłanianiu składników odżywczych. Jeśli doświadczasz suchości skóry, osłabienia mięśni, podrażnienia ust, zmniejszonego apetytu lub problemów z oddychaniem, to prawdopodobnie dlatego, że Twój organizm nie ma wystarczającej ilości witamin B1 i B2. Aby zaradzić tej sytuacji i odzyskać dawne zdrowie i energię, dodaj do swojej regularnej diety produkty zbożowe i mleczne, ziemniaki, marchew, wołowinę i szpinak. Niedobór witaminy B12 może również powodować przewlekłe zmęczenie. Należy ją uzupełnić owocami morza, mięsem i drobiem.
Prawdopodobnie najczęstszym niedoborem witaminy dla ludzi mieszkających w tym regionie jest witamina D. Chociaż w lecie jej poziom zwiększa się dzięki dużej ilości słońca, najlepiej jest utrzymywać poziom tej witaminy pod kontrolą, ponieważ jej niedobór może pogorszyć przebieg przeziębienia. Szukaj tego niezbędnego pierwiastka przede wszystkim w owocach morza, takich jak łosoś, makrela i sardynki.
Witamina B9 jest również niezbędna dla kobiet, ponieważ stymuluje wzrost komórek, wpływa na układ nerwowy i jest konieczna w czasie ciąży. Głównym źródłem kwasu foliowego są zielone warzywa liściaste, a także rośliny strączkowe, pełnoziarniste produkty zbożowe i owoce cytrusowe.
Aby zapobiec chorobom przewlekłym i rozwojowi nowotworów, warto również przyjmować niewielką ilość witamin K i P. Silne antyoksydanty chronią naczynia krwionośne przed uszkodzeniami i stanowią niezawodną barierę dla wątroby. Warzywa i kapusta, owoce, jaja i zielona herbata są najbardziej obfite.
Tylko odpowiednie i właściwe odżywianie naładuje układ odpornościowy wszystkimi niezbędnymi mikroelementami, poprawi funkcjonowanie organizmu i złagodzi nieprzyjemne objawy. A jako uzupełnienie, w niekorzystnym okresie, przyjmuj kurs kompleksów witaminowych przepisanych przez lekarza.
Opinia eksperta
Natalia Goncharova, dietetyk i prezes Europejskiego Centrum Odżywiania ENC "Rozmowa o koronawirusie jest nudna dla wszystkich. Wszyscy chcemy o tym zapomnieć i wyjść na spotkanie ze słońcem, przyjaciółmi i letnimi imprezami. Ale faktem jest, że ludzie nadal są przyjmowani do szpitali. Dlatego polecam włączenie kilku witamin już teraz, aby wspierać siebie i swoje zdrowie. Ich lista oparta jest na amerykańskim protokole profilaktycznym COVID-19, stworzonym przez prof. Paula Marica, kierownika Kliniki Pulmonologii i Intensywnej Terapii Medical School of Eastern Virginia: witamina C - 500 mg dwa razy dziennie, cynk - 75-100 mg dziennie (preferowane są pastylki cynkowe), a po miesiącu przyjmowania zmniejszyć dawkę do 30-50 mg dziennie; melatonina, zacząć przyjmować 0,3 mg i zwiększyć dawkę do 2 mg na noc; witamina D3 - 1000-4000 jednostek dziennie".Konstantin Karuzin:
"Cynk jest drugim po żelazie najbardziej rozpowszechnionym mikroelementem w ludzkim organizmie. Jest kofaktorem wielu enzymów i odgrywa ważną rolę w syntezie białek i kwasów nukleinowych, a także bierze udział w regulacji syntezy różnych hormonów. Cynk jest również niezbędny do metabolizmu witaminy E i rozkładu alkoholu w organizmie. Ponadto, cynk jest niezbędny do funkcjonowania grasicy, głównego organu układu odpornościowego, który produkuje limfocyty T potrzebne do zabijania bakterii i wirusów.
D2 i D3 to najbardziej rozpowszechnione formy witaminy D, która jest odpowiedzialna za metabolizm fosforu i wapnia, zdrowie kości i zębów, funkcjonowanie układu odpornościowego i wiele innych procesów w organizmie. Ze względu na swój szczególny metabolizm i funkcje, witamina D ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Niedobór witaminy D często przebiega bezobjawowo lub z niespecyficznymi objawami, takimi jak bóle mięśni i kości, pogorszenie jakości skóry i włosów. Niedobór witamin związany jest przede wszystkim z brakiem światła słonecznego".
Przeczytaj też: Jaka jest różnica między omega-3, omega-6 i omega-9: odpowiadają eksperci