Nawet dla najbardziej dbających o zdrowie osób, spożywanie zalecanych 5-7 porcji warzyw dziennie może stanowić wyzwanie. Jeszcze trudniejsze jest zróżnicowanie spożycia warzyw - nie tylko spożywanie zieleniny, ale wszystkich kolorów tęczy, aby uzyskać szeroką gamę witamin i minerałów, których potrzebuje nasz organizm.
Oto sok pomidorowo-marchewkowy! To smaczny, kolorowy i wygodny sposób na dostarczenie sobie dawki wartości odżywczych, których może brakować w zwykłej sałatce.
Korzyści płynące z picia soku pomidorowo-marchewkowego
Pomidory są jednym z najbogatszych źródeł likopenu, silnego przeciwutleniacza o właściwościach przeciwzapalnych (1). Według USDA, sok pomidorowy zawiera również duże ilości witaminy C, witaminy A, witaminy K i potasu (2).
Prawdopodobnie słyszałeś, że marchew jest dobra dla Twoich oczu. Dzieje się tak dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu (który organizm przekształca w witaminę A) i luteiny. Oba te związki są silnymi przeciwutleniaczami, które mogą pomóc w zapobieganiu schorzeniom oczu i zwyrodnieniu związanemu z wiekiem (3).
Zarówno pomidory, jak i marchew zawierają beta-karoten, który nadaje wielu owocom i warzywom ich żywy, czerwono-pomarańczowy pigment. Jest to supergwiazda w walce z wolnymi rodnikami i mówi się, że pomaga chronić skórę przed promieniami UV (4).
Sok pomidorowy a utrata wagi
Wysoka zawartość likopenu sprawia, że sok pomidorowy jest idealny dla osób odchudzających się. Jedno z badań wykazało, że uczestnicy, którzy pili sok pomidorowy codziennie (280 mililitrów lub 1,2 filiżanki) przez dwa miesiące, mieli znacznie zmniejszony rozmiar talii, wskaźnik masy ciała (BMI), poziom cholesterolu i stan zapalny (5).
W innym badaniu, w którym obserwowano 106 kobiet z nadwagą, uzyskano podobne wyniki, dochodząc do wniosku, że sok pomidorowy może zmniejszyć ryzyko chorób zapalnych, takich jak choroby układu krążenia i cukrzyca (6).
Łatwy przepis na sok pomidorowo-marchewkowy
Połączenie soku pomidorowego i marchwiowego zapewnia wiele korzyści zdrowotnych w smaczny i wygodny sposób, zwłaszcza jeśli zazwyczaj nie gotujesz z tymi warzywami. A co najlepsze, jest to bardzo łatwe do zrobienia! Oto prosty przepis na sok pomidorowo-marchewkowy, który możesz wypróbować:
SKŁADNIKI:
- 1 filiżanka posiekanych pomidorów
1 filiżanka startej marchewki
5-6 uncji zimnej wody pitnej
2 łyżki stołowe miodu (opcjonalnie)
INSTRUKCJE:
Umieść marchewki i pomidory w blenderze i przetwarzaj aż do uzyskania gładkości.
Dodaj odrobinę wody i 2 łyżki stołowe miodu (jeśli chcesz). Podawać schłodzony. Smacznego!