Każdego dnia coraz więcej osób przechodzi na dietę roślinną z wielu różnych powodów. Niektórzy przechodzą na nią, aby mieć pewność, że jedzą zdrowszą, bardziej naturalną żywność. Inni chcą zrezygnować lub zmniejszyć ilość pokarmów pochodzenia zwierzęcego, które jedzą na co dzień. Jeśli chciałbyś poznać jeszcze kilka powodów przed dokonaniem zmiany, przedstawiamy Ci 4 dobre powody, aby włączyć do swojej diety żywność pochodzenia roślinnego.
1. Zdrowie serca
Jedzenie pokarmów pochodzenia roślinnego może znacznie obniżyć ryzyko rozwoju chorób serca. Naukowcy stwierdzili, że ludzie, którzy jedzą owoce i warzywa są o 30% mniej narażeni na zawał serca lub udar mózgu. Zalecana ilość to około osiem porcji dziennie, więc pamiętaj, aby dodawać owoce i warzywa do śniadania, lunchu i kolacji.
2. Utrata wagi
Każdy wie, dodawanie pokarmów pochodzenia roślinnego może pomóc w utracie wagi, ale należy pamiętać, że nie trzeba całkowicie wyeliminować mięsa z diety. Jeśli trudno Ci przestać jeść mięso, spróbuj najpierw ograniczyć je do dwóch lub trzech razy w tygodniu, a następnie stopniowo wycofywać je ze swojego menu. Roślinne suplementy białkowe mogą być również pomocne w większości diet odchudzających.
3. Pielęgnacja skóry
Gładka i piękna skóra może być osiągnięta dzięki pokarmom roślinnym. Niektóre owoce zawierają pigmenty i fitochemikalia, które wraz z witaminami i minerałami mogą przyczynić się do zachowania zdrowej skóry. Na przykład, owoce cytrusowe zawierają witaminę C, która pomaga wygładzić zmarszczki i zwiększyć produkcję kolagenu.
4. Nadciśnienie
Spożywanie diety opartej na produktach roślinnych może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i kontrolować nadciśnienie. Badania wykazały, że wysoki poziom spożycia owoców i warzyw, a zwłaszcza witaminy C i potasu, wiąże się ze znacznie niższym ryzykiem nadciśnienia.