Pochodzące z Indii drzewo Moringa - znane również jako "cudowne drzewo" - z pewnością posiada potężną moc odżywczą. Ta silna superżywność jest naturalnym źródłem ponad 90 witamin i minerałów i była wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej do leczenia wielu chorób, w tym anemii, cukrzycy, wysokiego ciśnienia krwi, raka i otyłości, by wymienić tylko kilka.
Zwiększenie energii i dobrego samopoczucia psychicznego
Moringa normalizuje neuroprzekaźniki serotoniny i dopaminy, które odgrywają kluczową rolę w pamięci i nastroju, a także jak reagujemy na bodźce, takie jak stres, przyjemność i zdrowie psychiczne.
Poprawia poziom cholesterolu
Moringa wykazano, aby obniżyć poziom cholesterolu LDL. W ostatnim badaniu opublikowanym w Journal of Ethnopharmacology jej działanie było porównywalne z działaniem leku obniżającego poziom cholesterolu - simwastatyny.
Wzmocnienie antyoksydantów
Moringa oleifera jest bogata w prawie 90 składników odżywczych i prawie 50 przeciwutleniaczy, w tym kwercetynę i kwas cholorogenowy. Spróbuj dodać gałkę proszku Moringa do zielonego smoothie, aby zwiększyć spożycie przeciwutleniaczy.
Sprzyja utracie wagi
Moringa zmniejsza stan zapalny poprzez tłumienie enzymów zapalnych i białek w organizmie, co może pomóc w zapobieganiu otyłości. Jest także doskonałym źródłem błonnika, który pomaga ograniczyć apetyt, sprawiając, że dłużej czujesz się syty.
Obniżenie poziomu cukru we krwi
Moringa zapobiega skokom poziomu cukru we krwi poprzez spowolnienie tempa, w którym organizm wchłania żywność. International Journal of Food Sciences and Nutrition wykazał, że dodanie 50 gramów liści Moringi do posiłku zmniejszyło wzrost poziomu cukru we krwi o 21% wśród pacjentów z cukrzycą.