Orzechy kokosowe przeżywają swój moment w słońcu. Fani tego owocu wychwalają jego zalety, twierdząc, że jest on wspaniały dla mózgu, ciała, a nawet włosów. Choć kokosy nie są cudowną żywnością, jak twierdzą "eksperci", produkty z nich wykonane mogą być pożywnym dodatkiem do Twojej diety.
Krótka, naukowa ciekawostka: Orzechy kokosowe zawierają kwas laurynowy, średniołańcuchowy kwas tłuszczowy, który został powiązany z zapobieganiem "zdarzeń naczyniowych" (pomyśl: zawał serca) u pacjentów z zaawansowanymi problemami wieńcowymi, zgodnie z przeglądem badań z 2016 r. opublikowanym w czasopiśmie Open Heart.
Kolejny bonus: Wszystko, co wykonane z orzechów kokosowych jest pyszne. Jeśli kiedykolwiek miałeś tajskie curry, które jest często wykonane z mlekiem kokosowym, wiesz o tym. Wiesz również, że jeśli zamówisz to danie w restauracji, często może ono smakować obrzydliwie słodko.
To dlatego, że restauracje często używają słodzonego mleka kokosowego. Zrób swoje własne kokosowe curry w domu z niesłodzonym mlekiem kokosowym, a zmniejszysz ilość cukru, kalorii i żalu. Ten przepis jest tak prosty, że jego przygotowanie zajmie Ci nawet mniej czasu niż wyjście do restauracji.
Ale bez względu na to, co zrobisz, proszę, nie wcieraj go we włosy.
Tajskie zielone curry z kurczaka z bazylią i nerkowcami
Serwuje się 4
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
SKŁADNIKI:
1 łyżka stołowa oleju rzepakowego lub kokosowego
1 funt piersi z kurczaka bez kości, bez skóry, pokrojonej na kawałki
Sól i pieprz, do smaku
1 średnia szalotka, zmielona
2 ząbki czosnku, mielone
1-calowy kawałek świeżego imbiru, obrany i zmielony
½ jalapeno, mielone (opcjonalnie)
1 filiżanka niskosodowego bulionu z kurczaka
1 filiżanka niesłodzonego, jasnego mleka kokosowego
1 łyżka tajskiej zielonej pasty curry
1 pęczek świeżej bazylii, porwany
¼ szklanki niesolonych nerkowców, grubo posiekanych
1 filiżanka ryżu jaśminowego lub basmati, ugotowanego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu, dodaj olej. Kiedy zacznie się błyszczeć, dodaj kurczaka, oraz dużą szczyptę soli i pieprzu. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż kurczak będzie dobrze zrumieniony, 10 do 12 minut. Przełożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
Na tej samej patelni zmniejszyć ogień do średnio-niskiego. Dodać szalotkę, czosnek, imbir i jalapeno (jeśli używamy) i mieszać ciągle, aż będą aromatyczne, około 1 minuty. Dodać kurczaka, wywar z kurczaka i zieloną pastę curry. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż smaki się połączą, około 5 minut.
Podawać curry z ryżem. Na wierzchu dodać bazylię i nerkowce, do smaku.