Ziarna takie jak quinoa, teff, jęczmień, proso i brązowy ryż to mój chleb powszedni─ stanowią podstawę tego, co jem. Śniadanie może być małym puddingiem ryżowym z miodem i borówkami, lub quinoa z jabłkami i cynamonem. Obiad i kolacja zazwyczaj mają filiżankę pełnego ziarna z boku, lub włączone do głównego dania. Mimo, że ryż z kalafiora brzmiał interesująco, długo nie mogłam go spróbować. W końcu to zrobiłam.
Lubię warzywa krzyżowe, ale byłam przygotowana na to, że nie będę zachwycona zdolnością kalafiora do wytrzymania z ultra-wersyjnym ryżem. (Lubię mój ryż.)
Postanowiłam przygotować przepis inspirowany kolumbijską kuchnią. Mam przyjaciela z Ameryki Południowej, który opowiadał mi o takim daniu i od lat siedziało mi ono w głowie. Z jego opowieści wynikało, że jest to dobre danie na co dzień, które można zjeść razem z ciężkim białkiem lub dodać do niego białko innego dnia. Można nałożyć na nie sos, a nawet cieszyć się nimi samymi jako przekąską.
Ryż kalafiorowy inspirowany kolumbijską kuchnią
Serwuje 2
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Składniki:
1/2 zwykłego lub dużego kalafiora, połamanego na różyczki
1 duży ząbek czosnku, posiekany
1/4 szklanki pietruszki, posiekane
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2/3 filiżanki bulionu (może być warzywny, z kurczaka, lub bulion z kości).
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Odciąć łodygę i liście z główki kalafiora i pokroić na pół. Połowę kalafiora podzielić na różyczki, a drugą połowę zachować do innego użytku. Umieścić płatki w blenderze i zmiksować pulsacyjnie aż do rozdrobnienia. (Około 10 sekund, jeśli używasz blendera o dużej mocy). Umieścić olej na patelni na średnim ogniu. Dodać posiekany czosnek i smażyć przez minutę. Dodać rozdrobnionego kalafiora, pietruszkę, bulion, sól i pieprz. Gotować, aż płyn odparuje, a warzywa będą ugotowane. Około 7 minut.
Uznałam, że ten pomysł jest na tyle prosty, aby sprawdzić, czy warzywo jest w stanie sprostać sprawdzonemu przez czas ziarnu. Mój kalafior wydawał się duży, więc na początek pokroiłam go na dwie części. Jeśli masz całą rodzinę do wykarmienia lub uwielbiasz resztki, możesz z łatwością podwoić przepis i wykorzystać całą główkę.
Blender prawdopodobnie mógłby posiekać połowę nienaruszoną, ale nie chciałam mieć potencjalnie złamanego ostrza czy coś, więc połamałam ją na różyczki.
Pierwszą rzeczą, która mnie zaskoczyła, było to, jak szalenie szybko płatki rozpadły się w blenderze na kawałki wielkości ryżu. To było dość błyskawiczne.
Jakby sześć sekund trzymania przycisku pulsu i florets zamienił się w ziarniste kawałki. Blender ręczny z pewnością zająłby trochę więcej czasu, ale prawdopodobnie wykonałby tę pracę.
Druga niespodzianka również dotyczyła szybkości. Podsmażyłem tylko ząbek posiekanego czosnku na oliwie z oliwek przez niecałą minutę, dodałem resztę składników i dosłownie, wszystko było gotowe w mniej niż 10 minut. Nie musiałam też ciągle mieszać.
Lubię mdłe jedzenie z subtelnymi smakami. Jeśli lubicie ostre przyprawy, to pewnie dobrze by się sprawdziło z odrobiną więcej ziół, np. estragonem, albo odrobiną jalapeno.
Trzecia niespodzianka była największa. Połączyłam moje nowe danie z sałatką, tak jakbym to zrobiła, gdyby to było prawdziwe pełne ziarno. Nie spodziewałam się, że będę czuła się pełna czy zadowolona. To znaczy, kalafior jest warzywem, więc w zasadzie dodawałem tylko gorącą sałatkę do zimnej, prawda? OK, tak, czułem się trochę lżejszy niż zwykle, ale nie głodny. Ryż z kalafiora w pewnym sensie mnie przekonał. Mój sceptycyzm się rozwiał. Bardzo mi smakował.
Ponieważ miałam drugą połowę kalafiora do wykorzystania, zrobiłam danie ze smażonego ryżu. Wiecie, co się z tym stało, prawda? Podobało mi się jeszcze bardziej. Ten pomysł miał o wiele więcej smaku i był tak samo szybki. Pomysł ze smażonym ryżem to kolejne super szybkie danie do zrobienia, a najlepsze jest to, że jest to kompletny posiłek z jednej patelni.
Smażony ryż z kalafiora
Serwuje 2-3
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Składniki:
1/2 dużego kalafiora, rozdrobnionego na kawałki wielkości ziarna
1/4 dużej cebuli, posiekana
1 duża marchewka, posiekana
1/4 szklanki mrożonego groszku petit (tylko dlatego, że jest słodszy; użyj dowolnego groszku lub zielonej fasolki)
8-9 małych liści kapusty pekińskiej, posiekanych
1-2 jajka, ubite trzepaczką lub 1/4-1/2 kostki tofu
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek (lub oleju sezamowego dla bardziej autentycznego smaku)
Tamari (sos sojowy) do smaku
Czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj olej. Smażyć cebulę przez minutę, a następnie dodać marchew, kalafior i kawałki kapusty. W zależności od rodzaju patelni, możesz zmniejszyć ogień do minimum. Gotować przez 2-5 minut. Wymieszaj pozostałe składniki i gotuj jeszcze przez kilka minut, aby wszystko się ugotowało i połączyło smaki.
Sprzątanie obu dań może być wystarczającym powodem, by powtarzać te przepisy wielokrotnie. Rzeczywiste ziarna mogą być lepkie i wymagają szorowania, aby wyczyścić patelnie. Tutaj nic się nie przykleiło. Nawet ten blender z kawałkami zaklinowanymi pod ostrzem wyczyścił się w mniej niż dwie minuty. Na pewno będę kupować więcej kalafiora.