Solidne i zdrowe śniadanie jest podstawą zdrowej diety. Ile razy słyszałeś tę radę? Albo coś podobnego?
Nie ma wątpliwości, że śniadanie to najlepszy, pożywny sposób na rozpoczęcie dnia, ale dwa główne pytania to: co należy dodać? Czego należy unikać?
Zacznijmy od dodatków. Błonnik i białko to podstawowe składniki zdrowego śniadania. Jeśli uda Ci się połączyć te dwa składniki w codziennym śniadaniu, otrzymasz wspaniały zastrzyk energii i prawdopodobnie poczujesz się mniej głodny do obiadu i przez resztę dnia. Dobre wybory śniadania o wysokiej zawartości błonnika obejmują płatki owsiane, płatki zbożowe, pełne ziarna, pełnoziarniste bułki i granolę. Jeśli chodzi o białko, jajka, masło orzechowe i chude mięso to świetny wybór.
Na liście rzeczy, których należy unikać, cukry i węglowodany są na czele. Węglowodany mogą być dodawane z umiarem. Pamiętaj, że nawet jeśli próbujesz ograniczyć węglowodany, ale absolutnie musisz je mieć, pierwszy posiłek dnia jest najlepszym momentem na ich dodanie.
Cukrów należy unikać nie tylko podczas śniadania, ale podczas każdego posiłku, o każdej porze, każdego dnia. Połączenie tych dwóch składników, cukrów i węglowodanów, może naprawdę wpłynąć na Twoje nawyki żywieniowe. Spójrzmy na przykład na pączki. Przeciętny pączek zawiera od 300 do 500 kalorii oraz 30-50 gramów cukru. Przy tak dużej ilości cukru w małym opakowaniu, Twój organizm pompuje mnóstwo insuliny, a ten ogromny wzrost poziomu cukru we krwi prowadzi do jeszcze większego spadku poziomu cukru. Ten ekstremalny wzrost i spadek powoduje, że wkrótce po śniadaniu jesteś głodny i prawdopodobnie będziesz miał ochotę na jeszcze więcej rafinowanych węglowodanów.
Pamiętaj: jedzenie śniadań uzupełnia zapasy energii w Twoim organizmie, poprawia Twój nastrój, koncentrację i pomaga Ci utrzymać zdrową wagę. Zjedzenie "zdrowego śniadania" może być szybkie i łatwe, a przynieść korzyści, które utrzymają się przez cały dzień.