Jeśli szukasz substytutu cukru, ale jeszcze nie znalazłeś idealnego, nadszedł czas, aby rozważyć jeden z najbardziej popularnych wyborów cukru subs: ksylitol.
Stewia jest jednym z najbardziej popularnych zdrowych alternatyw dla słodzików, ale ksylitol ma również wpływ na rynek cukru. Ten naturalny produkt jest szeroko stosowany nie tylko jako alternatywny sposób na zastąpienie cukru we wszystkim, od pieczenia do napojów, ale także przez firmy produkujące produkty takie jak guma do żucia czy pasta do zębów.
Ksylitol jest stosowany jako substytut cukru od wielu lat, ponieważ ta alkoholowa forma ksylozy ma mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi lub insuliny w porównaniu z sacharozą. Użyteczny substytut cukru dla diabetyków, ksylitol może również hamować wzrost kilku rodzajów bakterii, w tym tych, które powodują próchnicę zębów i infekcje ucha.
Ksylitol występuje naturalnie w słomie, kolbach kukurydzy, owocach, warzywach, zbożach, grzybach i niektórych wodorostach. W produkcji żywności ksylitol jest pozyskiwany z wiórów brzozowych. Ksylitol można znaleźć w wielu produktach spożywczych oznaczonych jako "bez cukru", w tym w twardych cukierkach, ciastkach, napojach bezalkoholowych i pastylkach na gardło. Ksylitol jest uznawany przez rząd USA za bezpieczny dodatek do żywności.
Ponadto, ksylitol został wykorzystany w produktach gumy do żucia ze względu na jego zdolność do pomocy w oczyszczaniu zębów, zmniejszając próchnicę i produkcję kwasu nazębnego. Badania naukowe wykazały, że regularne stosowanie ksylitolu może zmniejszyć ubytki w zębach aż o 80% i może zapobiegać zapaleniu dziąseł, jak również. Większość produktów bezcukrowych z ksylitolem pomaga zachować świeży oddech i faktycznie działa wybielająco i chroni zęby podczas żucia.
Naturalne pasty do zębów również wykorzystują ksylitol, aby promować efekt chłodzenia i nawilżania suchych ust, podczas gdy naturalne składniki, takie jak mięta i cynamon, mogą dodać orzeźwiający smak.