Data:31 maja 2025 9:01

Aminokwas tygodnia: Lizyna

Lizyna jest aminokwasem egzogennym, co oznacza, że człowiek nie może jej syntetyzować, dlatego musi być spożywana w postaci lizyny, białek zawierających lizynę lub suplementów.

Lizyna jest potrzebna do wzrostu i pomaga w utrzymaniu równowagi azotowej w organizmie. Współpracuje ona również z innymi niezbędnymi aminokwasami w celu utrzymania beztłuszczowej masy ciała.

Ludzkie zapotrzebowanie żywieniowe na lizynę wynosi od 1g do 1,5g dziennie. Dobrym źródłem lizyny są pokarmy bogate w białko, w tym czerwone mięso, drób i wieprzowina. Niektóre rodzaje sera, szczególnie parmezan, jaja i niektóre ryby, takie jak dorsz i sardynki, również zawierają znaczne ilości lizyny.

Lizyna jest niezbędnym budulcem dla wszystkich białek w organizmie. Odgrywa istotną rolę w budowie białek mięśniowych, powrocie do zdrowia po zabiegach chirurgicznych lub kontuzjach sportowych oraz w produkcji hormonów, enzymów i przeciwciał w organizmie.

Sportowcy zaangażowani w częste energiczne ćwiczenia mają zwiększone zapotrzebowanie na niezbędne aminokwasy, chociaż większość diet zaspokaja te zwiększone potrzeby. Suplementy lizyny są zalecane dla każdego, kto jest zaangażowany w intensywny wysiłek fizyczny.

Ponadto, suplementacja lizyny przynosi dodatkowe korzyści, ponieważ zwiększa wchłanianie wapnia i może zmniejszać jego wydalanie. W związku z tym niektórzy badacze uważają, że lizyna może wspomagać profilaktykę i leczenie osteoporozy.

Pochodna lizyny jest wykorzystywana w produkcji elastyny i kolagenu. Allizyna jest wytwarzana w wyniku działania lizyny i jest niezbędna w procesie tworzenia wiązań krzyżowych, które stabilizują kolagen i elastynę.