Debata na temat cukru nigdy się nie kończy. Od czasu do czasu pojawia się nowy raport sugerujący, że substytuty cukru nie są zdrowe i należy ich unikać. Termin "substytuty cukru" jest powszechnie wymieniany, ale nie zawsze właściwie używany. Substytutami cukru może być każdy produkt, którego ludzie używają zamiast cukru. Najpopularniejszymi substytutami cukru są słodziki, które można podzielić na dwie kategorie: sztuczne i naturalne.
Sztuczne słodziki otrzymują różne słabe recenzje w raportach i badaniach, tracą na popularności i nie są w stanie przezwyciężyć swoich niejasnych konotacji "made-in-the-lab". Z drugiej strony, naturalne substancje słodzące nadal rosną w różnorodność i popularność, ponieważ zostały oznaczone jako znacznie zdrowsze i ogólnie lepsze produkty.
Stewia, ksylitol i agawa to tylko niektóre z popularnych nazw naturalnych substancji słodzących i jeśli nie jesteś jeszcze zaznajomiony z tymi produktami, bardzo ważne jest, abyś sprawdził korzyści zdrowotne płynące z tych substytutów cukru. Te słodziki pochodzą z naturalnych substancji, a nie syntetyzowane jak sacharyna i aspartam, a większość z nich jest uważana za niskokaloryczne. Niektóre z tych naturalnych substancji słodzących są stosunkowo nowe, więc nie zostały one zbadane tak szeroko, jak cukier i sztuczne substytuty, ale nie ma wątpliwości, że dostajesz produkt, który jest znacznie lepszy niż jakiekolwiek sztuczne słodziki, jak również konwencjonalny cukier.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków przejrzała dostarczone dane i uznała większość z tych produktów za ogólnie uznane za bezpieczne. Center for Science in the Public Interest" uważa, że ta nowa generacja jest prawdopodobnie bezpieczniejsza niż aspartam i sacharyna, które według niej mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Z wyjątkiem syropu z agawy, nowe naturalne substancje słodzące są bardzo niskokaloryczne lub nie zawierają kalorii.