Ocet jabłkowy cydr jest fontanną korzyści zdrowotnych już od dłuższego czasu. Załadowany z kwasu octowego, potasu, magnezu, probiotyków, enzymów i polifenoli, ocet jabłkowy cydr jest znany, aby pomóc w utracie wagi, ale może również pomóc z tak wiele więcej. Spójrzmy na 5 korzyści z octu jabłkowego cydru.
1. Wspomaga utratę wagi i metabolizm
Numer jeden korzyści zdrowotnych z octu jabłkowego cydr nadal jest utrata masy ciała. Naukowcy doszli do wniosku, że spożywanie octu jabłkowego może promować utratę wagi poprzez zmniejszenie łaknienia cukru, poprawę detoksykacji i zmniejszenie tkanki tłuszczowej do 10%.
2. Reguluje poziom cukru we krwi
Ocet jabłkowy może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi i walczyć z cukrzycą typu 2, charakteryzującą się podwyższonym poziomem cukru we krwi, albo w kontekście insulinooporności lub niezdolności do produkcji insuliny. Przy unikaniu rafinowanych węglowodanów i cukru, ocet jabłkowy może mieć silny pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi.
3. Detoksykacja organizmu
Używane przez wiele produktów detox, niefiltrowany ocet jabłkowy jest wątroby i limfy tonik, który może pomóc w detoksykacji organizmu. Pomaga zrównoważyć pH organizmu i stymuluje układ krążenia, motorykę jelit i drenaż limfatyczny.
4. Zabija bakterie
Kwas octowy obecny w occie jabłkowym ma zdolność do zabijania patogenów, w tym bakterii, a jednocześnie sprzyja wzrostowi korzystnych bakterii. Ponieważ kwas octowy zabija niepożądane bakterie, gdy wejdzie z nimi w kontakt, zasadniczo działa jak naturalny antybiotyk.
5. Wsparcie dla układu trawiennego
Ocet jabłkowy cydrowy jest znany z tego, że zmniejsza wzdęcia. Ocet zwiększa kwasowość w żołądku, co pozwala na trawienie pokarmu, który zjadłeś i pomaga przenieść go do jelita cienkiego.