Masz problem z glutenem? Nie jesteś sam.
Według badań opublikowanych w czasopiśmie Clinical Nutrition (1) szacuje się, że nawet 6 procent populacji cierpi na jakąś formę nadwrażliwości na gluten. Gluten jest białkiem występującym w niektórych zbożach, w tym w pszenicy, jęczmieniu i życie.
Na jednym końcu spektrum znajdują się osoby z celiakią, chorobą autoimmunologiczną, w której spożywanie glutenu powoduje spustoszenie w organizmie. Może powodować wszystko, od uszkodzenia jelit po anemię i osteoporozę (2).
Celiakia nie powinna być mylona z alergią na pszenicę, czyli skrajną reakcją na pokarmy zawierające pszenicę (3). W niektórych przypadkach, alergia na pszenicę może prowadzić do zagrażającego życiu stanu zwanego anafilaksją, który może powodować obrzęk gardła i trudności w oddychaniu.
Po drugiej stronie równania są ci, którzy doświadczają nieceliakalnej wrażliwości na gluten. Jeśli jesteś w tym obozie, twój lekarz może wykluczył celiakię i alergię na pszenicę, ale nadal masz do czynienia z nieprzyjemnymi problemami trawiennymi po spożyciu glutenu.
Myślisz, że możesz potrzebować przejść na dietę bezglutenową? Przyjrzyjmy się bliżej, czym jest gluten oraz jakie są powszechne oznaki i objawy nietolerancji glutenu.
Co to jest nietolerancja glutenu?
Jeśli masz nietolerancję glutenu, twój organizm reaguje na białka znajdujące się w pokarmach zawierających gluten w sposób, który może powodować problemy żołądkowe, skórne i inne.
To nie jest całkiem taka sama reakcja jak u kogoś, kto ma celiakię lub alergię na pszenicę, mówi Neal Malik, zarejestrowany dietetyk i przewodniczący Wydziału Żywienia i Nauk Podstawowych na Bastyr University.
Ludzie z tymi warunkami doświadczają przerażająco brzmiącej "systemowej odpowiedzi immunologicznej", gdy jedzą gluten, mówi. "Ciało przesadnie reaguje na coś, na co było narażone i zaczyna atakować samo siebie" - mówi. "W przypadku celiakii, układ odpornościowy organizmu zaczyna atakować zdrowe komórki w jelicie cienkim, powodując ich uszkodzenie. W przypadku alergii na pszenicę, może nie być uszkodzeń jelita cienkiego, ale zamiast tego bardziej uogólniona, reakcja całego ciała."
Ludzie z nietolerancją glutenu nie mają tak ekstremalnej reakcji, mówi.
Objawy nietolerancji glutenu
Podczas gdy większość populacji czuje się dobrze po ucztowaniu na bajglach, pizzy i innych pokarmach bogatych w gluten, osoby z nietolerancją glutenu mogą doświadczać szeregu niezbyt przyjemnych objawów, w tym:
- Ból brzucha
Nudności
Wzdęcia
Wzdęcia
Biegunka
Zaparcia
"Cytując rzymskiego filozofa Lukrecjusza, 'to, co dla jednego jest pokarmem, dla innego może być gorzką trucizną' - mówi Malik.
Następnie pojawia się to, co badacze nazywają "manifestacjami ogólnoustrojowymi", takimi jak bóle głowy, stawów i mięśni, drętwienie nóg lub rąk oraz chroniczne zmęczenie (1). Istnieje nawet stan wywołany przez gluten, zwany "zamglonym umysłem".
Osoby z nietolerancją glutenu mogą również doświadczać objawów skórnych, takich jak trądzik, wysypki i pokrzywka. Wrzody na ustach mogą być również problemem, mówi Malik. "Istnieje również stan znany jako opryszczkowate zapalenie skóry, który może wystąpić", mówi. "Objawy obejmują tworzenie się wodnistych pęcherzy i krost na skórze".
Jeśli masz nietolerancję glutenu, możesz doświadczyć dyskomfortu w dowolnym miejscu od kilku godzin do kilku dni po spożyciu żywności zawierającej białko naruszające. "To sprawia, że tym bardziej trudne dla osób i pracowników służby zdrowia, aby odkryć podstawową przyczynę ich objawów," mówi Malik.
Jak diagnozuje się nietolerancję glutenu?
Jeśli chcesz się dowiedzieć, czy gluten jest przyczyną bólu brzucha lub zamroczenia umysłu, musisz wyeliminować go ze swojej diety.
Większość lekarzy zaleca tak zwaną "dietę eliminacyjną" - mówi Kristin Koskinen, zarejestrowany dietetyk i właścicielka Eat Well, Live Well w stanie Waszyngton. Polega ona na usunięciu ze swojego talerza wszystkich produktów zawierających pszenicę, jęczmień i żyto, a także owsa, który nie posiada wyraźnego certyfikatu bezglutenowości.
To może wydawać się proste. Wszystko, co musisz zrobić, to przestać jeść chleb, makaron, pizzę i płatki śniadaniowe, prawda? Tak, ale musisz również uważać na nie tak oczywistych przestępców. Żywność taka jak sos sojowy, sosy i przetworzone mięsa obiadowe mogą zawierać gluten. Istnieją również sosy do sałatek, alternatywy mięsne i zupy, które zawierają gluten z niespodzianką.
Musisz również uważać na przestępców nieżywnościowych. Niektóre leki i suplementy używają glutenu jako "kleju" lub środka wiążącego, mówi Malik. "Wiele osób uważa, że wyeliminowały ze swojej diety pokarm, który wywołuje chorobę, ale nie zdają sobie sprawy, że spożywają go nieświadomie" - mówi. "Gluten jest doskonałym przykładem tego, ponieważ znajduje się w małych ilościach w tak wielu pokarmach".
Dlatego ważne jest, aby lekarz, gastroenterolog lub inny pracownik służby zdrowia nadzorował twoją dietę eliminacyjną. Ich zadaniem jest upewnienie się, że wycinasz wystarczająco dużo, bez wycinania zbyt wiele. "Jeśli nie jest odpowiednio zaplanowana, dieta eliminacyjna może prowadzić do niedoborów składników odżywczych", mówi Malik.
Twój lekarz może również zalecić przeprowadzenie testów na celiakię lub alergie na pszenicę. W zależności od wyników, może być również konieczne poddanie się biopsji jelita. Uważa się, że jest to najbardziej wiarygodna i prawidłowa metoda diagnozowania celiakii" - mówi Malik.
Jeśli lekarz podejrzewa u pacjenta alergię lub nietolerancję, dieta bezglutenowa może złagodzić wiele objawów - mówi Malik. Istnieją również zmiany w stylu życia, które można wprowadzić, aby pomóc jelitom. "Stres, niepokój, negatywne myśli, depresja i brak aktywności fizycznej mogą również prowadzić do nieprawidłowości w jelitach", mówi.
Podczas gdy objawy nietolerancji glutenu są wszędzie, na szczęście, jest łatwa naprawa. "Kiedy pozbędziemy się glutenu, objawy ustępują" - mówi Koskinen.