Pieczenie to zawsze świetna zabawa. Niektórzy ludzie unikają pieczenia, ponieważ tradycyjnie wiąże się ono z "nie tak zdrową" żywnością i składnikami. Tak, wypieki są pyszne i tak, większość ludzi je lubi, ale ilość kalorii i sztucznych składników używanych w wypiekach może odstraszyć wielu ludzi. Cóż, nie zawsze tak jest.
Pieczenie z naturalnymi słodzikami to zdrowy, alternatywny sposób na stworzenie pysznych wypieków w Twojej kuchni. Zastąpienie cukru jest łatwiejsze niż myślisz. Przedstawiamy więc kilka opcji składników do zdrowych wypieków.
Stewia - bardzo popularna niskokaloryczna substancja słodząca, często używana zamiast cukru w wypiekach. Produkt ten jest ekstrahowany z liści rośliny zwanej stevia rebaudiana, uprawianej dla słodyczy i celów leczniczych od wieków w Ameryce Południowej. Prawdopodobnie najzdrowszy wybór wśród substytutów cukru, stewia jest bardzo słodka, ale praktycznie nie ma kalorii i oferuje korzyści zdrowotne, takie jak obniżenie poziomu cukru we krwi u diabetyków, poprawa wrażliwości na insulinę i zmniejszenie utlenionego cholesterolu LDL, jak również odkładanie się płytki nazębnej w tętnicach.
Jeśli nie lubisz smaku stewii, spróbuj surowego miodu. Miód może być używany zamiast cukru do większości wypieków. Miód oferuje wiele korzyści zdrowotnych, ponieważ jest pełen witamin, minerałów i enzymów, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy i chronić organizm przed bakteriami. Pełen flawonoidów, miód zawiera te przeciwutleniacze, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca. Co więcej, miód ma niski indeks hipoglikemiczny i nie będzie wysyłał twojego cukru we krwi w nadbieg. Jako podstawową zasadę, kiedy używasz miodu w swoich wypiekach, używaj pół filiżanki miodu na każdą filiżankę cukru.
Nektar z agawy jest doskonałym zamiennikiem cukru. Wiele odmian rośliny agawy wytwarza cudownie słodki, niskokaloryczny nektar, który jest słodzikiem o niskim poziomie glikemii, dzięki czemu organizm metabolizuje go powoli, zapobiegając dramatycznym skokom i spadkom poziomu cukru we krwi.