Data:31 maja 2025 8:34

3 jagody dla zdrowej diety

Niebieski, czerwony i czarny. Trzy jagody, trzy różne kolory. Jedna wspólna cecha: te jagody zawierają ważne składniki odżywcze, które są niezbędne dla dobrze zbilansowanej i zdrowej diety.

Borówki, maliny i jeżyny są pełne licznych roślinnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik pokarmowy, które są niezbędne dla optymalnego zdrowia. Ponadto, te trzy jagody są bardzo niskokaloryczne i ubogie w tłuszcz, dzięki czemu mogą być pomocnym dodatkiem do diet odchudzających.

Borówki są jednym z najbardziej bogatych w składniki odżywcze pokarmów i zawierają duże ilości przeciwutleniaczy o udowodnionym działaniu przeciwstarzeniowym i odwracającym stany zapalne. Dodatkowo, borówki dostarczają innych składników odżywczych, takich jak resweratrol, luteina, zeaksantyna, kwas galusowy, witamina C i K, mangan i błonnik. Znane jako "czynniki neuroprotekcyjne", borówki mogą pomóc w utracie wagi, poprawić stan skóry, utrzymać zdrowe oczy, obniżyć poziom cholesterolu LDL i podnieść poziom cholesterolu HDL oraz naturalnie obniżyć ciśnienie krwi.

Maliny, mimo że nie poświęca się im tak wiele uwagi jak niebieskim, zawierają ważne składniki odżywcze, takie jak przeciwutleniacze, fitoskładniki, flawonoidy, błonnik, żelazo, magnez, potas i cynk. Jednak to ilość witaminy C jest tym, co przyciąga uwagę. Maliny są doskonałym źródłem witaminy C, silnego przeciwutleniacza, ponieważ 100g dostarcza około 26g lub około 47% dziennego zapotrzebowania. Maliny mają bardzo niską zawartość tłuszczu, ale za to dużo błonnika, który sprawia, że dłużej czujesz się syty.

Innym doskonałym dodatkiem do diet odchudzających są jeżyny bogate w rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik oraz bardzo niskokaloryczne - 100 g dostarcza zaledwie 43 kalorii. Jeżyny zawierają duże ilości fitochemicznych związków fenolowych flawonoidów, które są przeciwutleniaczami i mają korzystny wpływ na zdrowie, przeciwdziałając starzeniu się, stanom zapalnym i chorobom neurologicznym. Ponadto, te pyszne jagody są doskonałym źródłem witaminy C, zawierają dobre ilości witaminy A, witaminy E i witaminy K, a także minerałów takich jak potas, mangan, miedź i magnez.

Borówki, jeżyny i maliny (szczególnie odmiana czarna) mają wysoki wskaźnik ORAC i są zaliczane do pokarmów o najwyższej zawartości przeciwutleniaczy.